Geen onregelmatigheden bij volmachtstemmen Bergen op Zoom

ANP Producties | Bron: ANP
Bergen Op Zoom

Er zijn geen onregelmatigheden gevonden bij het onderzoek naar volmachtstemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Bergen op Zoom. Dat laat het Openbaar Ministerie woensdag weten aan burgemeester Frank Petter, die het OM had gevraagd hier onderzoek naar te doen.

In Bergen op Zoom mochten in totaal 3069 mensen bij volmacht stemmen. Met een volmacht kunnen kiezers die niet in staat zijn in persoon te stemmen, bijvoorbeeld door ziekte of vakantie, iemand anders voor hen laten stemmen. Het percentage volmachtstemmen op twee stemlokalen lag met 19 tot 22 procent ver boven het gemiddelde van 8 tot hooguit 12 procent. Daardoor ontstond het vermoeden dat er mogelijk fraude was gepleegd.

Het OM heeft de stembiljetten van de twee stembureaus in de wijk Oost onderzocht. Daar is geen overschrijding gevonden van de toegestane hoeveelheid machtigingen per fysieke stemmer. Ook zijn een aantal getuigen gehoord, die een afdoende reden hadden per volmacht te stemmen, aldus het OM. Zo waren er mensen op vakantie of zorgde corona ervoor dat ze niet konden stemmen.

Het onderzoek naar het onrechtmatig stemmen met volmacht is daarmee afgerond, laat de gemeente weten. De nieuwe raad van Bergen op Zoom wordt, net als in de meeste andere gemeenten, op 30 maart geïnstalleerd.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.