In Hazerswoude-Rijndijk gevonden Romeinse munten nu te zien in het Rijksmuseum van Oudheden

Domitianus.© Foto PAN

Faustina II.© Foto PAN

Marcus Aurelius.© Foto PAN

1 / 3
Theo de With
Leiden

De Romeinse munten, die eerder dit jaar zijn gevonden in Hazerswoude-Rijndijk, liggen in de vitrine bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Het was de gepensioneerde brugwachter Han Maksymiak die met zijn metaaldetector deze bijzondere vondst deed. De munten lagen in een berg grond die was uitgegraven als voorbereiding op de aanleg van een nieuwe woonwijk. Hij maakte er direct melding van bij de gemeente Alphen aan den Rijn en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Nader onderzoek leerde dat de vondst bestaat uit 21 zilveren munten, één bronzen munt en een mantelspeld die in twee stukken is gebroken. Aan de hand van de afgebeelde keizers en keizerinnen zijn de munten goed te dateren. De oudste munt, een zilveren denarius, bevat het portret van keizer Vespasianus en is geslagen tussen 73 en 75 na Christus. Ook is er een zilveren munt van zijn zoon, keizer Domitianus, uit 82 na Christus. Toevallig heeft het museum juist op dit moment een tentoonstelling gewijd aan het leven van de omstreden keizer Domitianus.

De jongste munt is van Marcus Aurelius en is geslagen in Rome in 166 na Christus. De enige bronzen munt is te sterk aangetast om vast te kunnen stellen van welke keizer deze is geweest, maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan. De mantelspeld dateert van tussen 170 en 250 na Christus. Mogelijk zaten de munten in een zakje, dat met de speld was dichtgemaakt.

De vindplek bij Hazerswoude is in de buurt van waar destijds de Limes heeft gelopen, de noordgrens van het Romeinse rijk. Deze grens volgde min of meer de loop van de Oude Rijn. Een weg verbond de belangrijke forten in onder meer Katwijk, Valkenburg, Leiden, Alphen aan den Rijn en Zwammerdam met elkaar. De Limes is vorig jaar uitgeroepen tot Werelderfgoed.

De Hazerswoudse munten blijven tot en met 15 juni te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.