UNICEF: ruim helft van alle Oekraïense kinderen ontheemd

ANP Producties | Bron: ANP
New York

Door de oorlog in Oekraïne is ruim de helft van de kinderen in het land ontheemd geraakt, meldt VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF. Van de naar schatting 7,5 miljoen Oekraïense kinderen zijn 2,5 miljoen ontheemd in eigen land en zijn er 1,8 miljoen naar het buitenland gevlucht.

Omdat de meeste mannen Oekraïne niet mogen verlaten, zijn het vooral vrouwen en kinderen die buiten Oekraïne een veilig heenkomen zoeken. Cijfers van de Verenigde Naties laten zien dat sinds het uitbreken van de oorlog op 24 februari in totaal bijna 3,7 miljoen mensen het land hebben verlaten.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is het niet meer voorgekomen dat kinderen zo massaal in korte tijd ontheemd raakten, zegt UNICEF-directeur Catherine Russell. "Dit is een grimmige mijlpaal die blijvende gevolgen kan hebben voor toekomstige generaties. De veiligheid en het welzijn van kinderen en de toegang tot essentiële diensten worden allemaal bedreigd door non-stop gruwelijk geweld."

Volgens het VN-mensenrechtenkantoor zijn in de afgelopen maand zeker 78 kinderen omgekomen en raakten er 105 gewond. Dit zijn alleen de gevallen die de VN heeft kunnen bevestigen. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk veel hoger, aldus de organisatie.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.