Oekraïense keuken vindt onderdak bij Hazerswoude Juffrouw | recensie Over de tong

Oekraïense vluchtelingen koken bij De Juffrouw in Hazerswoude.© Foto Taco van der Eb

Binnert Glastra
Hazerswoude-Dorp

De beste borsjtsj ter wereld voor het goede doel? Daar hoeven we niet lang over na te denken. Op naar dorpshuis De Juffrouw in Hazerswoude-Dorp.

We melden ons om 17.30 op woensdagavond in wat een van de chicste dorpshuizen van Nederland moet zijn, gevestigd in het uit 1921 stammende voormalige gebouw van basisschool St. Michaël. Want het is op die specifieke avond en dat specifieke tijdstip, zolang er voldoende gasten blijven komen althans, dat gasten in het Hazerswoudse dorpshuis kunnen genieten van de Oekraïense keuken.

De aanleiding ervoor is alleen dieptriest: de Oekraïense vrouwen die hier staan te koken hebben hun thuisland moeten ontvluchten vanwege de Russische invasie. De twee tientjes die hun driegangenmenu’s kosten (exclusief drankjes) gaan ook linea recta naar de hiervoor opgerichte stichting Opvang Vluchtelingen Oekraïne Groene Hart, die zich inzet voor de vluchtelingen in het dorp.

Het is een initiatief van Olga Surova, die afkomstig is uit Kiev maar al jaren in Hazerswoude woont, in samenspraak met de plaatselijke welzijnsorganisatie Actief Rijnwoude.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Taco van der Eb

Surova kent de vluchtelingen goed. Ze haalde ze ook zelf op. Het kookproject is een manier extra ondersteuning te kunnen bieden aan vluchtelingen die alles achterlieten en ze te laten kennismaken met hun nieuwe dorpsgenoten. Maar Surova wijst erop dat het ook praktisch is. De vluchtelingen mogen weliswaar in Nederland werken, maar ze zijn hier alleen met de kinderen. De mannen moesten daar blijven. Dat maakt het er niet eenvoudiger op ergens fulltime aan de slag te gaan.

De koks in de keuken vervulden tot enkele weken geleden compleet andere banen, zoals schoonheidsspecialist en binnenhuisarchitect, maar dat gaat niet ten koste van hun kookkunsten. In de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne wordt er met enige regelmaat gewag van gemaakt dat het land een belangrijke plaats inneemt in de hele ontstaansgeschiedenis van de Centraal- en Oost-Europese volkeren en cultuur. En het eten behoort ontegenzeggelijk tot die cultuur. Vele gerechten van Praag tot Moskou en van Riga tot Sebastopol vertonen grote overeenkomsten.

Eekhoorntjesbrood

Het project kent duidelijk een vliegende start. Tientallen gasten vullen de grote eetzaal. Niemand weet nog wat er op het menu staat, want het is eten wat de pot schaft. Persoonlijk hoop ik op borsjtsj, een van de bekendste gerechten uit het bovenstaande gebied. De bekende rodebietensoep bestaat in talloze variaties, maar naar verluidt is het in Oekraïne dat het oorspronkelijke recept ontstond. En nog altijd is het daar dat ze de allerbeste borsjtsj schijnen te maken - over die stelling zijn zelfs buiten de landsgrenzen instemmende geluiden te horen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Maar ik heb pech. Dat stond een week eerder al op het menu en de keukenbrigade wil wel een beetje variëren. Nou ja, pech... De soep is deze keer een groentebouillon met boekweit en eekhoorntjesbrood, en die smaakt ons ook opperbest. De boekweit geeft de soep een fijne, aparte smaak. Ook de balletjes die erin zitten zijn lekker fijn gekruid. Erbij krijgen we een zacht broodje met meegebakken kaassnippers erop.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het hoofdgerecht bestaat uit drie delen. De vitamines halen we uit een knapperige wittekoolsalade. Midden op het langwerpige bord vinden we vareniki, de Oekraïense naam voor de gevulde deeghapjes die in Nederland bekender zijn als pierogi. De vulling kan van alles zijn en van hartig tot zoet. Die deze avond in De Juffrouw geserveerd worden, zijn gevuld met een zachte aardappelpuree. Erbovenop gebakken spekjes en uitjes. Ook die bevallen best.

Maar alledrie bestempelen we het derde hapje als onze favoriet van de avond. Dat is een werkelijk heerlijk mals vleesrolletje, gevuld met een erg smakelijke mix van fijngehakte paddenstoelen. Als afsluiter zetten de dames een klassieker op tafel die over de hele wereld bekend is: een appelstrudel. ,,En met slagroom voor de Nederlanders!’’, lacht Surova.

We hebben er heerlijk gegeten voor een paar tientjes en raden het iedereen aan. Tegelijkertijd hopen we dat De Juffrouw u al snel teleur moet stellen met de mededeling: ’Sorry, al onze koks zijn naar huis gegaan.’

Reserveren: info@actief-rijnwoude.nl / 06-23328302

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.