Antilichamen voor iedereen, Aeonian Biotech probeert orde te scheppen in het Wilde Westen van de antilichamenhandel | De koers van het Bio Science Park

Jan Voskuil: ,,We willen meer transparantie bieden en wetenschappers een stabiele en betrouwbare stroom antilichamen garanderen.’’© Foto Taco van der Eb

Martijn de Meulder
Leiden

Antilichamen vormen een cruciale schakel bij het onderzoek naar medicijnen: ze zijn in grote hoeveelheden nodig om te ontdekken of een bepaald middel kan werken tegen een ziekte. Niet vreemd dus dat er een levendige wereldhandel in bestaat. Die is volgens het Leidse Aeonian Biotech echter niet altijd even betrouwbaar. Dat wil het bedrijf vanaf het Bio Science Park in Leiden gaan veranderen.

Op het Leiden Bio Science Park bevindt zich een van de opmerkelijkste webshops van de Sleutelstad. Wie de website bezoekt van Aeonian Biotech kan er producten aanklikken als ’recombinante konijnantilichamen’, ’monoclonale muisantilichamen’ en versies van ’klassieke klonen’. Blij met wat je ziet? Leg ze in je digitale winkelmand en reken af.

„Daarna zorg ik ervoor dat je je antilichamen in huis krijgt”, lacht Jan Voskuil breed. „Dan krijg je een klein buisje met 100 microliter heldere vloeistof - een tiende van een milliliter - en kun je aan de slag.”

En dat voor maar 520 euro per zending? Een koopje. Ben je naderhand blij met je antilichamen, dan kun je achteraf een recensie plaatsen. „Dat is precies de bedoeling, op deze manier willen we meer transparantie bieden en wetenschappers een stabiele en betrouwbare stroom antilichamen garanderen.”

Het klinkt misschien als een exotische handel, maar dat is het helemaal niet, vertelt Voskuil. Hij is de oprichter van Aeonian Biotech en werkt al een groot deel van zijn leven met antilichamen. „Er zijn fabrieken van in de hele wereld. Die leveren weer aan tussenhandelaren die complete catalogi met deze producten aanbieden.”

Veel verbeterd

Hij was lang Chief Scientific Officer van het Britse Everest Biotech, ook een leverancier van antilichamen. „Daar ontdekte ik echter dat het niet altijd even makkelijk was om deze te verkopen omdat veel afnemers de commerciële antilichamen niet vertrouwen omdat de beloftes die er bij verkoop over worden gedaan vaak niet kloppen. Er kan echt van alles mee aan de hand zijn. Antilichamen werken omdat ze zich binden aan een bepaald ziekteverwekkend eiwit. Maar eiwitten komen voort uit grote families. Sommige antilichamen binden ook aan eiwitten die lijken op de ziekteverwekker, maar die dat dus niet zijn. Als ze dat doen dan kloppen je onderzoeksresultaten niet. Dat geldt ook voor de concentratie: je krijgt een bepaald volume geleverd, maar de hoeveelheid antilichamen kan tussen de verschillende leveringen wisselen. Wat ik laatst ook zag: een antilichaam zou op een eiwit in de celkern moeten werken, maar de resultaten die werden gepresenteerd waren verkregen uit het cytoplasma.”

Je zou denken dat dit wereldje als leverancier aan de wetenschap behoorlijk exact zou zijn, maar dat valt in de praktijk vaak nog tegen. „Er is de laatste jaren al veel verbeterd op dit gebied. Maar dat dit soort dingen nog steeds heel veel voorkomen vind ik zorgelijk.”

De Brexit en zijn vertrek bij Everest gaven de ondernemende wetenschapper de kans om daar wat aan te veranderen. In april vorig jaar startte hij met Aeonian Biotech. Een wederverkoper van antilichamen, maar niet eentje zoals er al zoveel zijn, stelt hij: „Nee, dit zijn antilichamen met garantie en overtuigende bewijsvoering dat het werkt en zekerheid over hoe het werkt. Daar gebruik ik een scoresysteem voor, en vaste leveranciers die de antilichamen met speciale cellijnen in bioreactors produceren. Je zult hier ook altijd precies dezelfde antilichamen in de juiste concentratie kopen waardoor de reproduceerbaarheid van het onderzoek ook is gegarandeerd. Het lijkt misschien heel logisch, maar Aeonian Biotech is de eerste in de wereld die dit consequent doet.”

Zijn afnemers ziet hij vooral in universiteiten en biotechbedrijven. Hoewel Voskuil pas net is begonnen, schat hij de kansen voor zijn bedrijf hoog in. „Ik weet dat er echt behoefte is aan betrouwbare antilichamen. Ik draai lang mee in het wereldje, ken veel mensen en heb er meerdere wetenschappelijke publicaties over gedaan. Mensen kennen mijn naam, nu is het zaak te zorgen dat ze weten dat Aeonian Biotech bestaat. Daar werk ik nu aan.”

Lees hier meer verhalen over het Bio Science Park

Aeonian Biotech

Product: ’Antilichamen leveren die betrouwbaar zijn en ook op de lange termijn precies doen wat er wordt beloofd.’

Waar: het Biopartner 3-gebouw op het Leiden Bio Science Park

Wie: oprichter Jan Voskuil (62)

Antlichamen?: Dat zijn eiwitten die door je immuunsysteem worden geproduceerd om lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën en virussen te neutraliseren.

Die naam?: ’Aeonian staat voor eeuwigdurend, want als wetenschappers op de vrije markt antilichamen kopen en deze langdurig nodig zijn, kan er nogal wat misgaan. Dat lost Aeonian Biotech op. Je koopt altijd precies hetzelfde.’

De koers van het Bio Science Park

Het Leiden Bio Science Park is de economische motor van Leiden, de kurk waar de stad op drijft. Honderden bedrijven werken er aan de wereld van morgen. Maar wat doen ze precies? De komende maanden duikt het Leidsch Dagblad in de wereld van de biotech in de regio. Deze keer: Aeonian Biotech, een bedrijf dat antilichamen voor onderzoek verkoopt, gewoon via een webshop.

Deze serie verhalen wordt mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.