Russische rechter staat gebruik Facebook en Instagram toch toe

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Russen moeten ondanks de blokkade van Facebook en Instagram deze sociale netwerken toch legaal kunnen blijven gebruiken in Rusland. Dat heeft een rechter volgens het Russische staatspersbureau TASS besloten in een procedure rond Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram.

Meta werd eerder bestempeld als een extremistische organisatie en door rechters verboden. De toegang tot Facebook en Instagram was eerder al geblokkeerd. Veel Russen gebruiken de sociale netwerken echter om geld te verdienen, bijvoorbeeld door goederen te verkopen. Ze vreesden hun levensonderhoud te verliezen en mogen nu dus toch gebruik blijven maken van de netwerken.

Toegang kan worden verkregen door gebruik te maken van een VPN-verbinding, een alternatieve internetverbinding waarmee de blokkade wordt omzeild. Russische parlementsleden zeiden onlangs dat ze niet van plan waren om een ​​algemeen verbod op VPN-gebruik uit te vaardigen.

Terroristische activiteiten

Meta liet op Facebook en Instagram uitlatingen zoals "dood aan de Russische bezetters" tijdelijk toe na de Russische invasie in Oekraïne. Het Openbaar Ministerie in Moskou zag dat als het aanzetten tot het vermoorden van Russen en sprak van terroristische activiteiten.

Facebook en Instagram zeiden onlangs echter dat het gaat om een tijdelijke versoepeling van de regels voor alleen Oekraïne. De bedreigingen mogen zich bovendien niet richten tegen Russen in het algemeen of tegen de Russische president Vladimir Poetin.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.