Teylingen bekijkt aquathermie voor water in Warmond

De Kagerplassen, die mogelijk waterwarmte kunnen gaan leveren.© archieffoto

Sjaak Smakman
Teylingen

Teylingen gaat onderzoeken of water uit ’t Joppe, de Leede en de riolering gebruikt kan worden als warmtebron. Onderzoek naar warmtewinning in de Klinkenbergerplas voor de wijken daar omheen heeft uitgewezen dat dat voor Oegstgeest te kostbaar is, maar wellicht wel haalbaar voor de Warmondse kant.

Dat wordt nu verder onderzocht, maar wethouder Heleen Hooij wil meteen ook kijken of ook ander water bij Warmond daarvoor geschikt is. Waterwarmte, ook wel aquathermie genoemd, wordt gebruikt in een warmtenet en is een duurzaam alternatief voor aardgas. Woningen moeten wel voldoende geïsoleerd zijn. Voor de betaalbaarheid van een warmtenet moeten genoeg huizen aangesloten kunnen worden en de afstand tot de warmtebron mag niet te groot zijn. Omdat Warmond heel veel water heeft, is waterwarmte een optie voor het dorp.

Bij aquathermie kan het gaan om oppervlaktewater zoals de Kagerplassen, rioolwater - dat van zichzelf vaak al warmer is - of drinkwater. Met een technische installatie wordt relatief warm water uit de plas gehaald. Deze warmte wordt in de zomer in de bodem opgeslagen met een installatie voor warmte-koude-opslag (WKO). Een warmtenet transporteert de warmte in de winter naar de woningen. Hier wordt het water met een warmtepomp tot de juiste temperatuur verhoogd.

Op termijn gaat ook Teylingen van het gas af, waarbij de gemeente heeft besloten dat wijken die daarvoor in aanmerking komen dat acht jaar tevoren te horen krijgen. Het wordt dus zeker na 2030 voordat de eerste wijk in Teylingen van het gas af gaat. Bewoners kunnen zich wel al voorbereiden door hun huis zo goed mogelijk te isoleren. Hooij: ,,Daar krijgt niemand spijt van, want dat levert nu al flinke besparingen op voor de energierekening.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.