VVD Oegstgeest zet Sven Spaargaren uit de fractie

Sven Spaargaren gaat verder als zevende fractie in Oegstgeest na het afsplitsen van zijn voormalige VVD-fractie.© Archieffoto Hielco Kuipers

Anne de Vries
Oegstgeest

Nog geen twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen heeft de partijtop van de VVD in Oegstgeest besloten om verder te gaan zonder raadslid en fractievoorzitter Sven Spaargaren. De VVD-fractie schrijft in een persbericht ’geen vertrouwen’ te hebben in een constructieve samenwerking.

Sven Spaargaren is al twaalf jaar betrokken bij de VVD in Oegstgeest en functioneerde tot de gemeenteraadsverkiezingen als fractievoorzitter van de partij. Toch werd hij als lijstduwer op de kandidatenlijst gezet. Spaargaren leek hierin niet te berusten en plaatste vlak voor de verkiezingen een eigen, paginagrote advertentie in de lokale Oegstgeester Courant, waarin hij het dorp opriep om hem met voorkeurstemmen in de raad te houden.

Dat bleek effectief, want met 183 voorkeurstemmen mag Spaargaren zijn zetel behouden. Voor de VVD-fractie was deze ’persoonlijke campagne’ echter de druppel. Spaargaren heeft zich volgens VVD-lijsttrekker en wethouder Matthijs Huizing met deze advertentie ’afgezet’ tegen VVD-standpunten, waaronder het financiële beleid van de gemeente waar de VVD medeverantwoordelijk voor is, en het uitbreiden van sportschool Jenergy. Daarmee heeft Spaargaren in de woorden van Huizing ’de bodem voor een vruchtbare samenwerking volledig weggeslagen’.

Kiezersbedrog

Het partijbestuur begrijpt dat de VVD-fractie, nu nog bestaande uit drie raadsleden, ’unaniem’ heeft besloten niet met Spaargaren verder te gaan. De partij had de fractie willen ’verversen’ en de persoonlijke campagne van Spaargaren vinden ze onbegrijpelijk. ,,Na twaalf jaar komt er een keer een einde aan,’’ schrijft partijvoorzitter Peter de Bock.

Spaargaren zegt in een reactie ’dat Huizing en zijn fractie de uitslag van de kiezer niet accepteren is ronduit teleurstellend en niet respectvol naar de kiezer’. Huizing zou vorige week van Spaargaren geëist hebben dat hij zijn zetel zou opgeven. Spaargaren vindt dat niets anders dan ’kiezersbedrog’ naar zijn 183 voorkeurstemmen.

Eenmansfractie

Spaargaren trekt ook de vergelijking met BVNL-raadslid Marcus Rolloos. Die splitste zich eind vorig jaar af van de VVD. ,,Zelf heb ik vier jaar geleden Marcus Rolloos met voorkeurstemmen gefeliciteerd, de hand geschud, in de fractie opgenomen en bijna vier jaar mee samengewerkt.’’

Als ’onafhankelijk VVD-raadslid’ gaat Spaargaren verder. Oegstgeest heeft er zo weer een eenmansfractie bij en gaat ondanks het vertrek van Lokaal toch met zeven fracties de nieuwe raadsperiode in.

Lees ook: Hertellen stemmen in Oegstgeest leidt niet tot andere zetelverdeling

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.