Studentenspellenvereniging Duivelsei experimenteert met ’Escapabel’, spel dat leert dat één glas alcohol in het verkeer al te veel is

Normaal gesproken zien de spelletjesavonden van Het Duivelei er zo uit...© Foto Het Duivelsei

Wilfred Simons
Leiden

De Leidse studentenspellenvereniging ’Het Duivelsei’ is goed te spreken over de escaperoom ’Escapabel’, waarin studenten leren dat ze niet met alcohol op achter het stuur moeten gaan. Bestuurslid Sjors van Dijken, die de escaperoom uitprobeerde, zegt dat het spel ’precies uitdagend genoeg is’.

De escaperoom is een initiatief van TeamAlert, een jongerenorganisatie die zich richt op het voorkomen en verminderen van verkeeronsgevallen onder jongeren. Veel ongelukken gebeuren door het rijden onder invloed van acohol en drugs. Met ’Escapabel’ wil TeamAlert jongeren ervan overtuigen dat zelfs één glas alcohol voor beginnende bestuurders al te veel is.

Wie een ouderwetse escaperoom verwacht waarin studenten zich laten opsluiten om op zoek te gaan naar een sleutel, komt bedrogen uit. Escapabel wordt helemaal online gespeeld. Wel, zegt woordvoerder Tom Plaum, kunnen deelnemers met laptop en al rondom een tafel gaan zitten en het zo spel zo toch samen spelen. Team Alert is ook van plan om het spel op die manier bij studentenhuizen en -verenigingen onder de aandacht te brengen.

Puzzel

Van Dijken was lid van een klankbordgroep die het spel heeft getest. Volgens Plaum is Escapabel een soort puzzel, waarbij de deelnemers ’van kamer naar kamer gaan’ om aanwijzingen op te sporen. Teamwork is essentieel, merkte Van Dijken. ,,Bij elke kamer wist weer een ander groepslid wat de bedoeling was om verder te komen.’’ Dat is ook het leuke eraan. ,,Iedereen kreeg een kans om te ’shinen’.’’ Plaum had geprobeerd om het spel ook in zijn eentje te spelen. ,,Ik raakte hopeloos verdwaald.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

... Maar nu is dit het beginscherm van de escaperoom Escapabel.© Foto Team Alert

Maar goed, de uitkomst van het spel staat vast. ,,Wat je ook doet, rij niet onder invloed’’, vat Van Dijken het leerdoel samen. ,,Ga goed voorbereid naar een feestje. Zorg voor een slaapplek of dat je weer veilig thuis komt.’’ Natuurlijk wist Van Dijken wel dat rijden met meer dan 0,2 promille alcohol in het bloed gevaarlijk is, ,,Maar dankzij deze escaperoom weet ik dat het echt niet oké is.” Team Alert voert ook campagnes om jongeren te wijzen op gevaren van cannabis en xtc in het verkeer.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.