Toch weer mondkapjesplicht bij de GGD Hollands Midden

Prik halen? Het mondkapje moet toch weer op.© Foto Taco van der Eb

Marieta Kroft/Miep Smitsloo
Leiden

Er geldt toch weer een mondkapjesplicht op de priklocaties van de GGD Hollands Midden. Zonder mondkapje je prik halen, heeft niet langer dan een halve dag geduurd.

Dinsdagmiddag meldde de GGD dat een mondkapje dragen op de vaste priklocaties in Leiden, Alphen en Gouda en de popup-prikplekken per direct niet meer hoefde. ’De mondkapjesplicht kunnen we veilig laten vervallen’, stelde de gezondheidsdienst. Dat gold voor zowel bezoekers als personeel.

Lees ook: GGD Hollands Midden: mondkapje op de vaccinatielocaties niet meer nodig

Dat was van korte duur. Niet omdat de veiligheid nu opeens wel in het geding is. Wel omdat de GGD dacht dat de mondkapjesplicht op de test- en vaccinatielocaties een landelijk advies was. ,,Nu blijkt dat het geen advies was, maar beleid’’, legt een woordvoerder uit. ,,Dat werd ons duidelijk na contact met onze collega’s van de GGD GHOR Nederland. Zoals gebruikelijk volgen wij het landelijk beleid en trekken we daarmee één lijn.’’

Sommige bezoekers reageerden verbaasd dat er toch een mondkapjesplicht was en worden soms boos, merkt een prikker verbaasd op. ,,Ze hebben zeker niks anders te doen. Ze hoeven maar even erin of eruit met dat kapje. Wij zitten er de hele dag mee.’’ De GGD zegt ’de verwarring ten zeerste te betreuren’.

Voor de testlocaties verandert er overigens niets. Daar was nog steeds een mondkapjesplicht.

Meer nieuws uit Leiden

Video uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.