Eelke van den Ouweelen stapt naar de Raad van State na de hertelling in Oegstgeest

Eelke van den Ouweelen dient bij de Raad van State beroep in tegen de verkiezingsuitslag.

Eelke van den Ouweelen dient bij de Raad van State beroep in tegen de verkiezingsuitslag.© Archieffoto

Anne de Vries
Oegstgeest

Eelke van den Ouweelen, lijsttrekker van de eenmansfractie Lokaal Oegstgeest, heeft bij de Raad van State een beroep ingediend tegen de verkiezingsuitslag. Zo maakt het raadslid bekend tijdens de afscheidsvergadering van de gemeenteraad, waar hij werd uitgezwaaid door de burgemeester.

Aan het eind van dinsdagmiddag diende Van den Ouweelen het beroep in bij de Raad van State, vertelt het oud-raadslid vlak voor zijn afscheid als nestor van de gemeenteraad. Van den Ouweelen verdwijnt na twaalf jaar uit de raad nadat hij twee volle stemmen tekort kwam om de laatste restzetel te bemachtigen. Ook na de hertelling die vorige week op zijn verzoek tot stand kwam bleef deze uitslag staan.

Lees ook: Hertellen stemmen in Oegstgeest leidt niet tot andere zetelverdeling

,,Ik vind dat wij een moeizaam proces hebben gelopen deze verkiezingen, vandaar ook mijn beroepsschrift bij de Raad van State,’’ zegt Van den Ouweelen. ,,Ik heb beroep gedaan bij de voorzieningenrechter tegen het besluit van het centraal stembureau, of dat wat ervoor moet doorgaan.’’ Meer toelichting dan dit geeft Van den Ouweelen niet aan zijn collega-raadsleden en de familie en vrienden in het publiek.

Ditzelfde publiek hoort Van den Ouweelen even later in zijn afscheidsrede het volgende zeggen: ,,Het zal u misschien verbazen, maar ik hecht niet aan mijn raadszetel. Ik was eigenlijk voor mijzelf al klaar in 2020 bij de doorstart van het college. En hoewel raadslid een benoeming is, is het ook iets wat je wordt,’’ zegt Van den Ouweelen met een schuine lach en het optrekken van de wenkbrauwen, en vervolgt: ,,Dus, I’ll be back.’’

Geen twijfel

HvO-raadslid Jaap van den Broek, die Van den Ouweelen steunde in zijn verzoek voor de hertelling, stelt dinsdagavond geen enkele reden te zien om aan de uitslag te twijfelen. Wel vindt hij de verschillen die door de hertelling aan bod zijn gekomen opvallend en moet het proces in de toekomst bekeken worden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.