Nieuwe gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft een missie: de woningbouw versnellen

Archiefbeeld van de Veense huttenbouw, waar snel bouwen de praktijk is.© Foto Hedske Vochteloo

Paul van der Kooij
Kaag en Braassem

Woningbouw versnellen lijkt een belangrijke missie voor de nieuwe gemeenteraad van Kaag en Braassem te worden. Dat bleek in de vergadering van maandagavond waarin de raadsleden werden geïnstalleerd, partijen terugkeken op de verkiezingen en de vraag op tafel kwam: wat nu?

Bij het ’wat nu’ benadrukte de ene na de andere partij constructief met de andere partijen te willen blijven samenwerken, al moet de tijdens de avond aangestelde procesverkenner Rob van der Hoorn nog wel bekijken of hij daar een goed proces voor kan opzetten.

Er werd ook al verder gekeken. Naar de inhoud bijvoorbeeld. Daarbij viel regelmatig het woord woningbouw. Zo liet CDA-lijsttrekker Anja de Rijk weten dat het probleem van het woningtekort ’echt moet worden aangepakt’. Voor haar partij zijn daarbij ’alle opties open’ en zijn er ’weinig heilige huisjes’. Om ook echt tot de nodige bouw te komen zullen de christen-democraten hun contacten in provincie en regio ’vol gaan inzetten’.

Volgens VVD-lijsttrekker Peter dan Dijk is extra woningbouw wat de kiezer duidelijk wenst. Zo stipte hij aan dat de twee partijen die een zetel wonnen, Pro Kaag en Braassem en zijn eigen partij, partijen zijn ’die vinden dat er wat moet kunnen in gemeente - bijvoorbeeld op het punt van de zo belangrijke woningbouw’: „Dat punt moet dus een plek krijgen op de politieke agenda.”

Heldere boodschap

Sandra de Wagenaar, lijsttrekker van PRO Kaag en Braassem, deelde die visie. „Wij hebben een heldere boodschap voor het bouwen gekregen”, zei ze bijvoorbeeld, nadat ze eerder al had benadrukt dat er ditmaal geen twijfel meer over kan bestaab wie de grootste is. Trok haar partij bij de vorige verkiezingen slechts enkele tientallen stemmen meer dan SvKB, nu werd ’PRO’ in stemmen bijna twee keer zo groot als de lokale nummer twee en werd het 7-4 in zetels.

„Die uitslag was een bittere pil”, meldde SvKB-man Fred Zoetendaal, die zijn door corona gevelde lijsttrekker Petra van der Wereld verving. „Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten en blijven ons hard maken voor een blauwe en groene gemeente. Een gemeente waarin we het goede willen behouden.” Waar andere partijen ruimte boden voor zaken als woningbouw, benadrukte hij dat veranderingen wel moeten passen. En om goed te kunnen bepalen wat waar past, pleitte hij opnieuw voor het opstellen van een landschapsarchitectuurplan voor de hele gemeente.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.