Burgemeester van Oekraïense stad toont Alphense ambtsgenote Spies verschrikkingen van oorlog: ’Rusland is een terroristisch land dat onze kinderen gebruikt’

Burgemeester Liesbeth Spies praat via een videoverbinding op een telefoon met burgemeester Oleksandr Tretyak uit Rivne.© Schermafdruk Stichting SLIMM / YouTube

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn / Rivne

Burgemeester Liesbeth Spies heeft van haar ambtsgenoot Oleksandr Tretyak uit het Oekraïense Rivne een live inkijkje gekregen in hoe de oorlog tegen Rusland verloopt. „We zullen vechten tegen Rusland en Belarus, dit is ongelofelijk”, drukte Tretyak Spies op het hart.

Het videogesprek tussen Tretyak en Spies vond enige weken geleden plaats, daags na het Russische bombardement op een ziekenhuis in Marioepol. Stichting SLIMM, dat hulpgoederen inzamelt voor de achtergebleven Oekraïense bevolking, plaatste een video van de virtuele ontmoeting woensdagavond op internet. Het treffen kwam tot stand dankzij de contacten van de Alphens-Oekraïense nagelstyliste Nataliya Kornyeyeva, die de hulpinzameling coördineert, en oorspronkelijk uit Rivne komt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor de oorlog woonden er in de west-Oekraïense stad zo’n 250.000 mensen. Tretyak laat beelden van het stadhuis van Rivne zien, waar ter verdediging zandzakken omheen liggen en soldaten de wacht houden op iedere straathoek. „In dertig jaar hebben we dit nog niet meegemaakt”, vertelt de pas 36-jarige politicus, terwijl hij langs de militaire obstakels zigzagt. „We proberen onszelf te verdedigen.”

Indekken

Spies is duidelijk onder de indruk, en knikt hevig terwijl Tretyak - een lid van de oppositiepartij van oud-president Poroshenko - aangeeft dat opgeven geen optie is. „We zullen vechten tegen Rusland en zelfs Belarus. Dit is ongelooflijk. We moeten vandaag onder ogen zien dat Rusland een terroristisch land is. Ze gebruiken onze kinderen en ouders om zichzelf in te dekken.”

Vanuit Alphen aan den Rijn is er dan ook steun voor Rivne en de rest van Oekraïne, geeft Spies aan. „Ik wil u mijn complimenten en mijn steun toezeggen, en weet dat mensen in onze stad hard werken om mensen in uw stad hier een warm welkom te geven.” Tretyak is daar dankbaar voor, maar hoopt ook dat Spies haar contacten gebruikt om een veelbesproken no-flyzone boven Oekraïne te kunnen afkondigen.

Op dat verzoek gaat Spies niet verder in, maar spreekt de Oekraïense politicus ’als collega’ wel moed in. „We proberen ons best hier te doen om - al is het maar een klein beetje - jullie zorgen daar een beetje te verlichten.”

Lees ook: Tien Alphense supermarkten zamelen vrijdag en zaterdag hulpgoederen in voor Oekraïne: ’Alle soorten medicijnen hebben we nodig’

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.