Universiteit zet omstreden classroom scanners één dag aan in gebouw Lipsius, voor test

Een intelligente camera van het Zwitserse beveiligingsbedrijf Xovis in het Lipsius.© Archieffoto Taco van der Eb

Wilfred Simons
Leiden

De faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden heeft eind maart een test gedaan met de veelbesproken ’classroom scanners’ van de Universiteit Leiden. Een ethische hacker van het bedrijf LBVD en twee studenten probeerden in opdracht van de universiteit het intelligente camerasysteem van de Zwitserse firma Xovis te hacken. Alleen de camera’s in het Lipsius aan de Doelensteeg waren aangezet. Bezoekers van het gebouw werden op de hoogte gesteld.

In november vorig jaar voelden docenten en studenten in de universitaire gebouwen zich bespied door het intelligente surveillancesysteem van de Zwitserse firma Xovis, na publicaties hierover in het universitaire weekblad Mare. Het systeem bleek niet waterdicht beveiligd tegen kwaadwillenden, zoals een hacker aantoonde die Mare inschakelde. Hoewel er geen ongelukken gebeurden, liet vicevoorzitter Martijn Ridderbos het systeem toch uitzetten.

Nu blijkt dat de universiteit Xovis heeft gevraagd om de ’firmware’ een update te geven. De test in het Lipsius was bedoeld om uit te zoeken of het systeem nu wel waterdicht is. De hackers rapporteren hun bevindingen aan Ridderbos.

Lees ook: Universiteit Leiden installeert Big Brother-camerasysteem dat bezoekers volgt

Lees ook: Demonstratie en petitie tegen surveillancecamera’s universiteit

Lees ook: Actiegroep stelt nieuwe eisen aan universiteit: ’Geen onderwerping aan surveillance’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.