Opvoedrubriek: Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind veilig alleen op vakantie kan?

© Getty Images

Hanneke van den Berg

Als je tieners in huis hebt komt op een dag het moment dat een van hen zegt: ’Mam, ik ga op vakantie deze zomer’. Dat kan met een groep zijn, naar een camping in Spanje bijvoorbeeld, of helemaal alleen. In hoeverre bemoei je je als ouder nog daarmee en geef je adviezen als het grote loslaten is begonnen?

Bij veel ouders zit de schrik er goed in door allerlei verhalen over campings in Lloret de Mar of Chersonissos, waar groepen tieners zichzelf in een coma zuipen en zich volop misdragen in het uitgaanscircuit. Maar dat zijn natuurlijk uitwassen. Er zijn genoeg tieners die een vakantie in hun eentje of met een vriend(in) prima aankunnen.

Maar wat is wijsheid als ouder van een tiener die er klaar voor is om de wijde wereld in zijn of haar eentje of met vrienden te gaan ontdekken?

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont heeft daar wel ideeën over. „De ene 16-jarige is natuurlijk de andere niet, dus je moet ook een beetje kijken wat je eigen kind eventueel al aan zou kunnen. De een is op die leeftijd een stuk volwassener dan de ander.”

„Als het met een groep naar een camping in Spanje wil en je weet niet of dat wel goed gaat, zou je zelf op een camping in de buurt kunnen gaan staan, zodat je er snel bij bent als dat nodig is. Ook is het handig ze op financieel gebied dingen te laten afspreken met elkaar. Als de een veel meer geld mee heeft dan de ander, krijg je dat sommigen elke dag uit eten gaan, terwijl de ander met een patatje voor de tent moet blijven zitten.”

„Kijk, er is een groen gebied, waarin alles voor je kind behoorlijk veilig is en een rood gebied, waarin alles echt te gevaarlijk is. Daartussen zit een oranje gebied, waarin alles wel spannend is, maar niet gevaarlijk. Als je kind opgroeit, moet je vaak in het oranje gebied gaan zitten, want je moet het wel de kans geven zich te ontwikkelen. Als je kind klein is, loop je er als ouders voor, daarna loop je er een tijdje naast en dan komt er een moment dat je achter je kind moet gaan lopen.”

„Als ouder moet je er niet te conservatief in zijn, moet je de stap durven nemen om dat oranje veld op te stappen, want je wilt ze ook niet te klein houden. Als ouder ken je je kind wel en kun je best inschatten wat het aan zal kunnen en wat niet. Dat zeilmeisje, Laura Dekker, dat alleen rond de wereld zeilde, was natuurlijk een uitzondering. Zoiets zullen maar weinig ouders kun kind kunnen laten doen. Voor de meeste tieners zou dat veruit in het rode gebied zitten. Maar een tiener in zijn eentje laten vliegen, terwijl het daarna door anderen wordt opgehaald op het vliegveld en daar logeert bij iemand die je kent, behoort dan weer in het oranje gebied.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.