Marco van Erp verdedigt titel tijdens Singelloop

Tim Brouwer de Koning
Leiden

Net als bij de Tour de France is bij de Smitsloo Groep Singelloop startnummer 1 gereserveerd voor de vorige winnaar. Marco van Erp valt die eer te beurt op vrijdag 22 april, als de Leidse zanger Mart Hoogkamer om 19.30 uur voor duizenden hardlopers het startschot lost nabij Molen De Valk.

Doorgaans hoeft een oud-winnaar maar een jaar geduld te hebben voordat hij het begeerde borstnummer mag opspelden. In het geval van Marco van Erp zijn er inmiddels drie volle jaren verstreken sinds hij – met startnummer 19 – de Singelloop voor het eerst won. Zelf kon de atleet van Leiden Atletiek, uit de trainingsgroep van Bram Wassenaar en Han Kulker, weinig doen aan dat oponthoud. Door alle coronamaatregelen kwam de 45ste editie van de Leidse voorjaarsklassieker maar niet van de grond.

Nu het eindelijk zo ver is, moet Van Erp bewijzen dat hij geen eendagsvlieg is. Aan zijn vorm zal het niet liggen, want in Leiden is de uit Brabant afkomstige hardloper uitgegroeid tot een stabiele afstandsloper. De concurrentie komt dit jaar waarschijnlijk uit zijn eigen omgeving, al hoeft Van Erp geen rekening te houden met clubgenoot Maikel Stolwijk. De winnaar van de Leiden Marathon 2021 verkiest de bakfiets boven de benenwagen en gidst de Singellopers tegen de wijzers van de klok in over het vernieuwde parcours, dat ongeveer 6,5 kilometer lang is.

Waterpost

Onderweg krijgt het voetvolk desgewenst water aangereikt op de Zoeterwoudsesingel ter hoogte van korfbalclub Sporting Trigon. Dat wordt net als in voorgaande edities gerund door het Gouden Spike-team van Leiden Atletiek. Op die manier helpen de waterdragers de sporters en maken zij meteen reclame voor de Gouden Spike op zaterdag 11 juni op de atletiekbaan Leidse Hout.

Voor collega-sporters van rugbyvereniging DIOK is tijdens de Singelloop een andere taak weggelegd: zij sjouwen met hekken. Een eervolle vermelding krijgt ook studentenvereniging Minerva. Enige leden daarvan helpen bij de ’aankleding’ van het parcours met spandoeken en delen na afloop medailles uit aan nummer een en al die andere winnaars van wat wel het officieuze wereldkampioenschap van Leiden wordt genoemd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.