RMO-conservator Luc Amkreutz benoemd tot hoogleraar Archeologie
Luc Amkreutz.© Publiciteitsfoto Rob Overmeer
Conservator prehistorie Luc Amkreutz van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) krijgt een benoeming tot hoogleraar ’Public Archeology’ aan de Universiteit leiden. In die hoedanigheid wil hij, met behulp van onderzoek, onderwijs en ’publieksgerichte activiteiten’ de samenleving meer bij het archeologische erfgoed betrekken.
Amkreutz heeft bij het grote publiek de afgelopen jaren bekendheid gekregen door zijn onderzoek naar ’Doggerland’, de immens grote steentijdvlakte die verzonken ligt onder de Noordzee. Hij was in 2010 betrokken bij de vondst van de wenkbrauwboog van ’Krijn’, de eerste Nederlandse Neanderthaler. In 2019 ontdekte hij dat Neanderthalers vuurstenen pijlpunten aan hun pijlen vastplakten met berkenpek. Zijn onderzoeksterrein is ’neolithisatie’ - de manier waarop vroege mensen in onze streken stenen werktuigen leerden maken en hoe daardoor hun levenswijze veranderde.
Bij deze periode in de Nederlandse archeologie bestaat veel ’maatschappelijke betrokkenheid’, schrijft het RMO in een persbericht. Amkreutz wil die betrokkenheid vergroten. Tegelijkertijd, meent prehistoricus, lijken steeds meer mensen hun identiteit te ontlenen aan die vroege sporen van leven in de Rijndelta, of zij zeggen juist een gevoel van verbinding te missen. Met publieksprojecten denkt hij het draagvlak voor voor ’geschiedenis dicht bij huis, maar ook in Europees en globaal perspectief’ te kunnen vergroten.
De banden tussen het RMO en de Universiteit Leiden zijn traditiegetrouw nauw. De oprichter van het museum, Caspar Reuvens (1793-1835), was ook meteen eerste Leidse hoogleraar archeologie ter wereld. Amkreutz krijgt een werkplek bij de faculteit der Archeologie in het departement ’Archeological Heritage and Society’. Hij gaat ook samenwerken met het stimuleringsprogramma ’Museums, Collections and Society’ van de faculteit Geesteswetenschappen.