Miljoenendeal voor Leids-Duits biotechbedrijf Mireca
Pieter Gaillard.© Foto Hielco Kuipers
Het Leids-Duitse biotechbedrijf Mireca heeft in een deal met het Amerikaanse beursgenoteerde Graybug Vision een grote slag geslagen. Graybug gaat de komende jaren ’tientallen miljoenen’ betalen voor de verdere ontwikkeling van het oogmedicijn van Mireca.
„We zijn hartstikke blij met deze deal. Dit houdt ons de komende jaren echt overeind”, vertelt Pieter Gaillard. Hij is de medeoprichter van Mireca en eigenaar van de patenten achter het medicijn dat het bedrijf tegen oogziektes ontwikkelt.
„We hebben Graybug vorig jaar benaderd omdat zij een techniek voor de langdurige afgifte van medicijnen in het oog hebben ontwikkeld. Die techniek wilden we graag gebruiken om ons oogmedicijn op de plaats van bestemming te brengen. Gaandeweg zijn we echter tot een andere deal gekomen: zij kopen het recht om het medicijn op de markt voor oogziektes te brengen en zullen ons in de komende jaren gedurende de ontwikkeling ervan aan de hand van milestones betalen. Daar horen ook de klinische studies bij. Als het medicijn op de markt komt, blijven wij licentievergoedingen uit de verkoop ontvangen.”
Financiële details brengen de bedrijven niet naar buiten „Dat komt omdat Graybug aan de Nasdaq-beurs is genoteerd en omdat ze het concurrenten niet te gemakkelijk willen maken. Maar je kunt ervan uitgaan dat het om tientallen miljoenen gaat.”
Patenten
Mireca is gevestigd in het Duitse Tübingen, vlakbij Stuttgart. Gaillard: „Want onze wetenschappelijk directeur François Paquet-Durand is professor in het oogziekenhuis van Tübingen en een andere belangrijke aandeelhouder komt ook uit Duitsland. Maar uiteindelijk zijn de eerste patenten voor dit medicijn hier in Leiden ontwikkeld.”
Gaillard was in 2003 namelijk de oprichter van het Leidse biotechbedrijf to-BBB, dat zich bezighield met middelen die de bloed-hersenbarrière kunnen passeren, die werken op soortgelijke wijzen voor ogen. To-BBB ging in 2015 ten onder, maar Gaillard wist de patenten te behouden en bracht die deels onder in Mireca. Directeur van het bedrijf werd de eveneens Leidse Barbara Brunnhuber.
Het medicijn dat het bedrijf ontwikkelt helpt tegen een aantal oogziektes, waaronder Leber’s congenitale amaurosis. Dat is opmerkelijk omdat ProQR op het Bio Science Park daar ook een middel tegen ontwikkelde. Dat middel bleek onlangs echter geen effect te hebben. Gaillard: „zij zochten naar een middel op basis van mRNA, wij doen dat met zogenaamde kleine moleculen. Dat is een heel andere benadering waarvan wij denken dan het wel goed werkt. Als we over anderhalf jaar met de klinische studies beginnen willen we dat gaan bewijzen.”