Een advocaat bedreigen, dat doe je niet | commentaar

Knoester sprak zich dit weekend uit over de bedreigingen die hij kreeg.© Foto ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Maaike Oppenkamp

De rechtszaak was nog bezig maar de eerste mailtjes stroomden al binnen. Advocaat Job Knoester sprak zich dit weekend uit tegen de bedreigingen die hij en zijn omgeving krijgen omdat hij de verdachte in zaak van het gedode 14-jarige meisje Esmee bijstaat.

Hij werd voor alles en nog wat uitgemaakt. En ook zijn familieleden werden er bij betrokken. Knoester wil geen aangifte doen maar trok van leer in een lange reeks tweets. Hij vond het belangrijk om te benadrukken dat het van groot belang is dat iedereen een eerlijk proces krijgt en een verdachte een zo goed mogelijke verdediging.

Niet alleen de advocaat is bedreigd, ook de Leidse verdachte en zijn familie werden nadat hij was opgepakt via sociale media uitgescholden en met de dood bedreigd.

De zaak van het 14-jarige meisje Esmee roept afschuw op. Ze werd op oudjaarsdag dood gevonden. Haar turnleraar werd vervolgens opgepakt. Hij wordt verdacht van moord en ontucht.

Bij zo’n afschuwelijke zaak is het al snel verleidelijk om te denken, zeggen, roepen dat de de dader de grootst mogelijke straf verdient. En natuurlijk, iemand die schuldig is, verdient straf. Maar het is niet aan ons om die uit te spreken.

Het is vanachter je toetsenbord makkelijk roepen op sociale media. Maar wij kennen de details niet, wij weten niet wat er precies gebeurd is. Wij weten niet welke andere factoren een rol spelen. Wij weten ook niet of de verdachte wel de schuldige is.

Dit alles is aan rechters om over te oordelen. En iedereen die voor de rechter komt, verdient een goede advocaat. Knoester haalt in zijn betoog terecht voorbeelden aan van zaken waarbij sprake was van een persoonsverwisseling, van mensen die onverwacht de fout in gingen. Dan kun je echt niet zonder rechtshulp.

Iemand die die hulp biedt bedreigen, is wel een van de meest trieste dingen die je kunt doen. Het lijkt wel steeds ’gewoner’ te worden om mensen die hun werk doen aan te vallen; de politieman, de zorgverlener, de journalist. En nu dan ook de advocaat. Maar misschien is het goed om te realiseren dat onze vrije samenleving zonder deze mensen niet bestaat. Van die mensen blijf je dus af.

Lees hier meer over de zaak Esmee

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.