Landelijk minder verkeersdoden, meer in Zuid-Holland

Het aantal slachtoffers op de fiets blijft nagenoeg gelijk, meer dan de helft van de fietsers reed op een e-bike.© Archieffoto Michel van Bergen

Anne de Vries

Opnieuw kwamen er vorig jaar landelijk minder mensen om het leven in het verkeer. In 2021 overleden 582 mensen door een verkeersongeval, in 2020 overkwam dit 610 personen, dat meldt het CBS. In Zuid-Holland kwamen vorig jaar meer mensen om het leven in het verkeer dan het jaar ervoor.

De meeste mensen kwamen vorig jaar om het leven bij verkeersongevallen in Zuid-Holland: 94 personen. Het jaar ervoor overleden daar 83 mensen door een verkeersongeluk. In Gelderland kwamen in 2021 ook 94 mensen om het leven in het verkeer. In Flevoland en Utrecht was het aantal overlijdens procentueel gezien het meest vergeleken met het voorgaande jaar, respectievelijk 70 en 42 procent.

Ondanks deze schommelingen in aantallen zien ook deze provincies een dalende trend sinds de eeuwwisseling. Het aantal dodelijke slachtoffers is sinds 2000 zelfs gehalveerd, ondanks dat de bevolking sindsdien is gegroeid. Alleen in 2013 en 2014 waren er minder verkeersdoden dan in 2021. In Zeeland halveerde het aantal verkeersdoden het afgelopen jaar, in Friesland en Drenthe kwamen 30 procent minder mensen om het leven na een verkeersongeluk.

E-bike

Voornamelijk automobilisten komen steeds minder vaak om het leven. Het aantal fietsers is sinds 2000 ongeveer gelijk gebleven. Het aantal mensen dat vorig jaar omkwam op de motor of bromfiets nam toe. In absolute aantallen vallen de meeste slachtoffers wel onder inzittenden van een personenauto (175) en fietsers (207). De helft van de fietsers die vorig jaar overleden in het verkeer, reed op een e-bike.

Volgens de cijfers van het CBS komen mannen bijna drie keer zo vaak om het leven in het verkeer dan vrouwen. Ongeveer de helft van de verkeersdoden is 60 jaar of ouder.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.