Jaap de Hoop Scheffer en Frits Spits spreken bij dodenherdenkingen in Leiden op 4 mei

Frits Spits.© Foto ANP

Gertjan van Geen
Leiden

Frits Spits en Jaap de Hoop Scheffer zijn dit jaar sprekers bij twee verschillende herdenkingen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Leiden op 4 mei.

Jaap de Hoop Scheffer is Minister van Staat, emeritus hoogleraar en voormalig secretaris-generaal van de NAVO. Hij zal spreken bij het monument aan het Haagsche Schouw. Daar worden de 51 jonge militairen herdacht, die bij het Haagsche Schouw zijn gesneuveld tijdens de inval van de Duitsers op 10 mei 1940. Deze herdenking, die om 15 uur begint, wordt sinds 1941 gehouden.

De Hoop Scheffer gaat in zijn toespraak ook in op de huidige oorlog in Oekraïne en de rol van NAVO in dezen.

De burgemeesters van Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Katwijk leggen kransen. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door de Band of Liberation.

De bekende radiomaker en neerlandicus Frits Spits, radioman van de eeuw, spreekt op 4 mei in de Pieterskerk. Spits is van Joodse afkomst. Zijn grootouders werden in een concentratiekamp vermoord. Spits spreekt met als motto: ’Wat ik nalaat’.

De muzikale begeleiding in de Pieterskerk wordt verzorgd door het Leidse Oost-Europakoor MILA. Na afloop van de bijeenkomst, die om 18.30 uur begint, volgt een stille tocht naar het bevrijdingsmonument bij molen De Valk. Op die plaats worden twee minuten stilte in acht genomen. De nieuwe stadsdichter draagt een gedicht voor, waarna politieke en maatschappelijke organisaties en particulieren kransen en bloemen mogen leggen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.