Fietsmaatje Ben Crul rijdt achter hardlopers aan

De Fietsmaatjes rijden van start tot finish bij molen De Valk achter het peloton aan.© Foto Wim Schellekens

Tim Brouwer de Koning
Leiden

Ben Crul is wat je noemt een meedenker. Toen Fietsmaatjes tot een van de winnende goede doelen van de 45ste Smitsloo Groep Singelloop werd gekozen, reageerde hij met een tegenaanbod. Het resultaat daarvan is dat het hardlooppeloton op vrijdag 22 april om 19.30 uur aan de achterkant wordt verrijkt met vier ’bezemfietsen’.

Uiteraard gaat het dan om duo-fietsen, de specialiteit van Fietsmaatje Leiden-Leiderdorp. Ben Crul gunt iedereen een rondrit door de mooie Leidse binnenstad. „Onze cliënten kunnen helaas niet meer over de singels rennen”, verzucht de voormalige huisarts, die van plan is om ook zelf op de fiets te stappen. „Op deze manier houden wij toch contact met de hardlopers.”

De voorman van Fietsmaatjes is allang blij dat zijn voordracht de aandacht trok van de Singelloop-organisatoren. Tussen een keur van andere goede doelen was het verzoek van Fietsmaatjes opmerkelijk overzichtelijk. „We hebben nieuwe accu’s nodig en dat kost nu eenmaal geld.”

Voldoende

Doorgaans levert de Singelloop door inschrijfgelden en sponsoring voldoende op om meerdere goede doelen te helpen bij een aanschaf van materiaal of diensten. Hospice Issoria heeft dit jaar vooral matrassen nodig voor patiënten die in hun laatste levensfase vaak op bed liggen.

Kinderdagcentrum De Walnoot vroeg een bijdrage voor een zogeheten Qwiek-up, een apparaat waarmee saaie plafonds boven bedden van kwetsbare kinderen kunnen veranderen in een sterrenhemel of vergelijkbare positieve prikkels. Deze vorm van ’belevingsgerichte zorg’ betekent een fikse investering voor De Walnoot.

Bescheiden

Het Singelloop-budget laat ook nog wat ruimte voor bescheiden financiële verzoeken. Zo toonde VTV zich dolgelukkig met een bedrag om T-shirts voor streetdance-lessen te kunnen kopen. Stichting Vrienden van Rosa Manus, vrouwenopvang in Leiden, heeft soft play foamblokken voor jonge kinderen op haar wensenlijst staan. Stichting Puzzelstuk tot slot ontvangt een bijdrage voor tv en soundbar voor jongvolwassenen die in 2023 een woonzorgplek in de Stevenshof betrekken.

De uitverkorenen reageren unaniem opgetogen. Namens de Stichting Vrienden van Rosa Manus laat Margret Hoogland weten dat dit Leidse gezelschap op 22 april meedoet aan de Singelloop. „Net als in andere jaren. Dit is een extra motivatie.”

De zes goede doelen vernemen na afloop van de Singelloop de waarde van hun cheques.

Meer info: singelloop-leiden.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.