Organisatie Singelloop slaat noodgedwongen andere wegen in
Gertjan van Geen.© Foto Taco van der Eb
Geen twee Singellopen zijn precies hetzelfde. Zelfs het voor de hand liggende parcours over de Leidse singels is niet in beton gegoten. Vrijdag 22 april is de start van het hardloopevenement voor het eerst op het evenementenplein bij Molen De Valk. „Misschien willen we wel nooit meer weg van de Lammermarkt.”
Gertjan van Geen, voorzitter van de organisatiecommissie, ziet mogelijkheden op de nieuwe startplaats. Om te beginnen ligt het plein rond de molen nog strategischer dan de vorige startstreep op de Langegracht, waar tot voor kort ingrijpende werkzaamheden de doorgang belemmerden. De Leidsch Dagblad-journalist somt moeiteloos enkel voordelen op. „De keuze voor een nieuwe looprichting – tegen de wijzers van de klok in – pakt nu helemaal goed uit”, zegt hij, „want de deelnemers laten het drukke stationsgebied na enkele minuten al achter zich. Dat zal ongeduldige reizigers plezieren.”
Voor de hardlopers kan het een voordeel zijn dat de 45ste Smitsloo Groep Singelloop geen 6961 meter meer meet, maar ruim een halve kilometer minder. „Zeker voor jonge deelnemers en weddenschap-types scheelt het dat we het op-en-neertje op de Langegracht kwijt zijn. Het parcours van nu is meer de Singelloop zoals de Singelloop is bedoeld.”
(Tekst gaat door onder de foto)
Het parcours van de 45ste Smitsloo Groep Singelloop: Lammermarkt, Molenwerf, Valkbrug, Rijnsburgersingel, Morssingel, Morspoort, Molen de Put, Rembrandtbrug, Weddesteeg, Noordeinde, Witte Singel, Zoeterwoudsesingel, Zijlsingel, Herensingel, Maresingel, Valkbrug, Molenwerf, Lammermarkt.
Morspoort
Spannend vindt Van Geen vooral de start om 19.30 uur, die om praktische redenen op de weg naast het evenementenplein plaatsheeft. Na het startschot van de Leidse volkszanger Mart Hoogkamer spoeden de hardlopers zich breeduit naar de fuik die de Morspoort ongetwijfeld zal zijn. „Met de oude deelnemersaantallen van 5000 à 6000 deelnemers kan dat wellicht tot filevorming leiden. Maar als we ons spiegelen aan andere sportevenementen die na de coronaperiode minder deelnemers konden noteren, dan past het precies. Wordt het toch heel druk, dan moeten lopers hun kruit even drooghouden tot zij op de Witte Singel zijn. Dan hebben ze nog steeds tijd genoeg om lekker moe te worden.”
Lees ook: Marco van Erp verdedigt titel tijdens Singelloop
(Tekst gaat door onder de foto)
Van een grote opkomst profiteren vooral de geselecteerde goede doelen, die een flink deel van de opbrengst krijgen. Van Geen: „Over de gehele linie was het dit jaar wat moeilijker om de Singelloop rond te krijgen. Kijk, iedereen kent het rondje nog wel. Maar sponsoring, verkeersregelaars, parcoursbouwers, na twee Singelloop-loze jaren was dat niet meer vanzelfsprekend. Komt bij dat de initiatiefnemers van de moderne Singelloop, de Leidse Politie Sportvereniging en Leidsch Dagblad, zich voor het eerst sinds 1976 niet meer met de organisatie bemoeien. Dat was wennen, maar heeft ook nieuwe vormen van samenwerking opgeleverd.”
(Tekst gaat door onder de foto)
Gertjan van Geen.© Taco van der Eb
Gemeente
Van Geen („Ik doe dit regelwerk nu op persoonlijke titel”) roemt met name de inbreng van de gemeente Leiden. „Als de vergunning eenmaal is verleend, gaat de hele boel pas goed lopen: hekken, aankondigingen, water, elektra, afvalbakken en allerlei diensten. Voor niets gaat de zon op, maar zoals we de Singelloop nu organiseren blijft er nog steeds geld over voor goede doelen. De politie doet dit jaar een stap terug, wat we grotendeels ondervangen met deskundige verkeersregelaars en andere vrijwilligers. Want er moeten natuurlijk geen ongelukken gebeuren.”
Lees ook: Singelloop omgedoopt in Smitsloo Groep Singelloop, 45ste editie gaat eindelijk door
In praktische zin betaalt de nieuwe samenwerking met de organisatie van Leiden Marathon zich ongetwijfeld uit. „Organisatoren als Tjeerd Scheffer en Robert Laan weten precies wat er bij een hardloopevenement in de stad komt kijken. Vandaar ook dat we het verkeer rond het startfinish-gebied enkele uren tegenhouden. Tussen pakweg 18.00 en 21.00 uur is de binnenstad even voor de hardlopers, en voor het publiek natuurlijk. Uiteraard sluiten we wegen niet langer af dan nodig. De bussen rijden om en bezoekers van bioscoop en schouwburg zijn ook op de hoogte gebracht. Ruim baan voor de hardlopers die voor het eerst sinds 2019 weer kunnen deelnemen aan het ’wereldkampioenschap van Leiden’.
Het parcours van de 45ste Smitsloo Groep Singelloop: Lammermarkt, Molenwerf, Valkbrug, Rijnsburgersingel, Morssingel, Morspoort, Molen de Put, Rembrandtbrug, Weddesteeg, Noordeinde, Witte Singel, Zoeterwoudsesingel, Zijlsingel, Herensingel, Maresingel, Valkbrug, Molenwerf, Lammermarkt.