Stichting De Roze Hulp helpt minima aan maandverband en tampons: ’Er hangt bijna iedere dag wel een tas aan de deur’

De eerste kast met menstruatieproducten staat bij Leanne in de voortuin in Sassenheim. De kasten zijn gesponsord door de Rotary Club Voorhout.

De eerste kast met menstruatieproducten staat bij Leanne in de voortuin in Sassenheim. De kasten zijn gesponsord door de Rotary Club Voorhout.© Foto Hielco Kuipers

Iris Kole
Sassenheim

Leanne Noordover uit Sassenheim begon eerder dit jaar Stichting De Roze Hulp waarbij ze kasten plaatst waar vrouwen gratis maandverband en tampons uit kunnen halen. Zo zijn menstruatieproducten voor iedereen beschikbaar. De stichting is een succes, er komen steeds meer van deze kasten bij.

Bij Noordover in de voortuin is het begonnen: daar staat de eerste MUP-kast. Een menstruatie-uitgiftepunt waar vrouwen onder andere gratis maandverband en tampons uit kunnen halen. Een op de tien vrouwen in Nederland kan dit niet zelf betalen. Het idee van de MUP-kasten komt in eerste instantie van het Armoedefonds.

„Ik kwam uit een ziektetraject en zocht iets om mee bezig te kunnen zijn. Toen ik hoorde over de MUP-kasten werd ik enthousiast. Het bleek dat een dergelijk initiatief er nog niet was in Teylingen”, aldus Noordover. „Menstruatie is al een hele vervelende week in de maand, laat staan als je geen tampons of maandverband kunt betalen. Ik wilde hier iets aan doen.”

Inmiddels verzorgt Leanne elf uitgiftepunten in de Duin- en Bollenstreek, voor het merendeel in Teylingen. Er staan bijvoorbeeld ook kasten bij de kringloopwinkel in Voorhout en de kledingbank in Sassenheim . De kasten zijn gesponsord door Rotary Voorhout.

De Sassenheimse maakt wekelijks een ronde langs alle kasten om te zorgen dat ze goed gevuld blijven. De producten hiervoor krijgt ze onder andere van inwoners uit de omgeving. „Via Facebook en Instagram vinden ze mij en brengen ze de producten langs. Er hangt nu bijna elke dag wel een tas met maandverband aan de voordeur.”

Behalve bij winkels is Leanne ook bezig om in de meivakantie bij zoveel mogelijk middelbare scholen in de regio een MUP-kast te installeren. Zo doneerde ze er al een aan het Fioretti College in Lisse. „Ik zoek meestal contact met de coördinatoren om te kijken of er interesse is en ze reageren bijna altijd positief. Overal waar je komt is iedereen eigenlijk bereid om mee te werken.”

Feest

Leanne werkt dan ook hard aan de toekomst van de stichting, om zo nog meer vrouwen te kunnen helpen. „Wij organiseren onder andere op 2 juli een feest om meer geld en naamsbekendheid te genereren en ik ga binnenkort ook naar Katwijk om daar te praten over een mogelijke MUP-kast. Er zit dus nog heel veel in het vat.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.