Chinees gerecht geserveerd als bloemenmozïek narcissen en hyacinten vormen kipblokjes in pikante saus

Kunstenaar Benjamin Li (midden) met links van hem museumdirecteur Sietske van Zanten steken bloemen.© Foto Corine Zijerveld

Theo de With
Lisse

Kunstenaar Benjamin Li bezoekt alle Chinese restaurants in Nederland. Voor het eerst zet hij nu een van de geserveerde gerechten om in een bloemenmozaïek.

Zo’n zestig vrijwilligers helpen de kunstenaar bij deze monsterklus. In de Bollenstreek zijn ze het immers gewend om bloemen te steken. Voor Benjamin Li is het een nieuw fenomeen.

Voor de deur van het Lisser Art Museum (LAM) wordt hard gewerkt om de hyacinten en narcissen in het juiste patroon te prikken. Uiteindelijk moet het een bord kipblokjes in pikante saus voorstellen, maar dan opgeblazen tot het formaat van 2 bij 3 meter. Het buitenissige bord Chinees eten komt voor het LAM te staan.

Dit museum op het terrein van Kasteel Keukenhof toont kunstwerken die te maken hebben met eten, drinken en consumptie. Het LAM heeft in de collectie ook twee werken van Benjamin Li. De Rotterdamse kunstenaar wil alle Chinees-Indische restaurants in Nederland bezoeken. ,,Ik heb er al duizend gehad’’, zegt hij. ,,Naar schatting heb ik er nog honderd te gaan. Ik verzamel de menukaarten, fotografeer de gerechten en praat met de eigenaar. Uiteindelijk moet dat tot een boek leiden.’’

Li maakt er ondertussen ook kunstwerken van. Dat kan in de vorm van een video, een mok of een puzzel. Het LAM bezit een video van hem waarop te zien is hoe eten van het ene scherm wordt doorgegeven naar het andere.

,,Daarom moest ik meteen aan Benjamin Li denken toen werd geopperd om mee te doen met de jaarlijkse bloemenmozaïekwedstrijd’’, zegt museumdirecteur Sietske van Zanten. ,,Hij zet zijn foto’s vaker om in alledaagse dingen als een mok of een puzzel. Een bloemenmozaïek wordt ook niet altijd als kunst gezien, maar waarom eigenlijk niet? Het is mooi materiaal om mee te werken.’’

Dat blijkt. Voor de ingang van het LAM staan drie lange tafels en de handen van de vrijwilligers prikken sneller dan verwacht. Vooraf was berekend twee volle dagen nodig te hebben, maar de klus kan eerder worden afgerond. Onder de vrijwilligers bevinden zich getrainde krachten, die ervaring hebben bij het steken van de praalwagens van het bloemencorso.

Een van de weinige mannen die hyacinten staat te steken, is Jasper Gottlieb. ,,Ik kende dit hele fenomeen niet’’, zegt hij. ,,Ik kom uit Amsterdam. Er gaat hier een wereld voor mij open.’’

Het kunstwerk is net als nog dertig andere mozaïeken zaterdag, zondag en maandag te bewonderen. Daarna verwelken de bloemen en worden de blaadjes bruin. Uiteindelijk rest dezelfde bestemming als die voor niet opgegeten gerechten van de Chinees: de vuilnisbak.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.