Alphen breidt duurzaamheidslening uit: nu ook geld voor elektrische kookplaat of oplaadpunt

© Foto Mediahuis

Eva Stam
Alphen aan den Rijn

Goed nieuws voor mensen die hun huis willen verduurzamen: de gemeente Alphen aan den Rijn breidt haar maatregelen voor de duurzaamheidslening uit. Hierdoor wordt het onder andere mogelijk geld te lenen voor een warmtepomp of elektrische kookplaat.

Nu de energieprijzen maar blijven stijgen, ziet de gemeente een toename in aanvragen voor isolatie en warmtepompen. Om de overgang naar een aardgasvrije woning te ondersteunen zijn daarom ook aansluiting op een warmtenet, een warmte-terugwinsysteem, aanschaf van een energiezuinig ventilatiesysteem en een elektrische kookplaat toevoegd aan de maatregelen waar een lening voor kan worden afgesloten. Ook eigenaren van elektrische auto’s kunnen via deze lening een oplaadpunt op eigen terrein financieren.

De duurzaamheidslening is een lening die huiseigenaren en huurders kunnen aanvragen voor energiebesprarende maatregelen in en aan hun woning. Oorspronkelijk was de lening bedoeld voor VvE’s, verenigingen, scholen en non-profitorganisaties, maar later konden ook particulieren er gebruik van maken. Waar de meeste inwoners eerst vooral de lening gebruikten voor de aanschaf van zonnepanelen, ziet de gemeente dat er nu, met het oog op de stijgende energiekosten, nog meer behoefte is aan duurzaamheidsmaatregelen.

Huiseigenaren en huurders kunnen een duurzaamheidslening aanvragen bij de gemeente. Wanneer deze na beoordeling wordt toegekend, wordt de lening uitbetaald door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting via een bouwkrediet. De hoogte ervan is minimaal 2500 euro en maximaal 25.000 euro. Dit mag over meerdere aanvragen en maatregelen worden verdeeld.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.