Julianabrug in Alphen opnieuw maandenlang dicht voor herstelwerkzaamheden

De Alphense Julianabrug was afgelopen zomer al tijdelijk afgesloten vanwege scheurvorming.© Archieffoto Taco van der Eb

Tom Mentink
Alphen aan den Rijn

De Julianabrug is in de maanden juni, juli, augustus en september onbereikbaar voor autoverkeer vanwege herstelwerkzaamheden. De gemeente Alphen aan den Rijn ziet geen andere oplossing.

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV pleitte begin december voor een ’robuust’ herstel van de Koningin Julianabrug, waardoor de in 1952 gebouwde oeververbinding tot 2063 mee kan. De reparatie bestaat onder meer uit het vervangen van een aantal vaste brugdelen en het scheiden van de rijbaan voor auto’s van het fiets- en voetpad.

Uitgebreid onderzoek van het ingenieursbureau bracht eerder geen duidelijke oorzaken voor de, in juli ontdekte, scheurvorming aan oostelijke zijde van de brug aan het licht. Deze scheuren in de Julianabrug zijn ontdekt tijdens onderhoudswerkzaamheden. De brug werd in eerste instantie tijdelijk gedeeltelijk afgesloten.

Daarna is een versteviging aan de onderkant van de brug, in de Hooftstraat, gemaakt. De gemeente is eigenaar van de brug, de provincie is verantwoordelijk voor het onderhoud.

Akkoord

De Alphense politiek ging afgelopen januari akkoord met de financiering van de herstelwerkzaamheden. Alle raadsfracties stemden destijds in, maar hadden wel zorgen over de mogelijke gebreken bij andere bruggen en de greep in de reserves.

Mogelijk komt er in de toekomst een mogelijk fonds voor onderhoudskosten. De kosten van het herstel van de Julianabrug zijn geraamd op zo’n twee miljoen euro, waarbij een garantieregeling is getroffen met de aannemer.

Terwijl auto- en vrachtverkeer komende zomer geen gebruik kan maken van de Julianabrug en moet omrijden, zijn de brug en de Hooftstraat wel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De gemeente Alphen aan den Rijn maakt op een later moment bekend wat de exacte gevolgen zullen zijn voor het verkeer.

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.