Alphense sociale huurders in woningen met onzuinige energielabels worden gematst: dit jaar geen huurverhogingen

In de flat aan de Preludeweg wonen nog diverse huurders in Woonforte-appartementen die een laag energielabel hebben.© Cyclomedia

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Bijna tweeduizend Alphenaren die in een huurwoning van Woonforte wonen hoeven vanaf juli niet meer huur te betalen dan voorheen. Voornamelijk de woningen met energielabels E, F en G ontspringen de dans.

Dat zegt de woningcorporatie vandaag bij de bekendmaking van de huurprijzen voor het aanstaande jaar. Woningen met slechte isolatie of die binnenkort gesloopt worden zijn vanaf aanstaande zomer geen euro duurder.

Huurprijzen die boven de zogeheten huurtoeslaggrens dreigen uit te komen worden slechts verhoogd tot het nieuwe maximum, zodat de bewoners gebruik kunnen blijven maken van de toeslag. Voor alle overige huurders in sociale huurwoningen stijgen de prijzen met 2,3 procent. Dat is één procent minder dan wettelijk is toegestaan.

Overheidstaak

Bij vrijesectorwoningen en garages gaat de huur wel fors omhoog. Woonforte rekent voor die gebouwen vanaf juli 3,3 procent meer huur. Voor de vrijesectorwoningen is dat het maximumpercentage, maar bij de garages had dat vanwege de hoge inflatie wel 10 procent mogen zijn. Dat wordt de woningcorporatie echter te gek. „We vinden dat teveel om door te rekenen.”

De eigen huurdersorganisatie Groene Hart stemt niet in met de plannen. Woonforte zegt dat te begrijpen en te erkennen dat huurverhogingen ’geen leuk nieuws’ zijn, met name vanwege de flink stijgende energieprijzen. „Vooral mensen met een flexibel energiecontract hebben hiermee te maken. Die enorme prijsstijging kunnen woningcorporaties niet goed maken. Dat is de taak van de overheid.”

Bovendien zijn de extra inkomsten hard nodig, vindt Woonforte. „Zo kunnen we meer bouwen en verduurzamen. Daarmee dragen wij bij aan de oplossing van de wooncrisis en de klimaatcrisis.”

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.