Grotere terrassen tot 4 oktober toegestaan in Leiden

Terras op de Kippenbrug.© Archieffoto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

De zogeheten coronaterrassen in de binnenstad mogen tot en met Leidens Ontzet in gebruik blijven. Dat heeft het stadsbestuur besloten.

De lokale horeca werd tijdens de coronaperiode zwaar getroffen. Een van de maatregelen die de gemeente bedacht om enige compensatie aan te wakkeren, was het openstellen van coronaterrassen. Het hield in dat uitbaters van restaurants en cafés een groter terras mochten uitzetten dan de reguliere, strenge Leidse regels eigenlijk voorschrijven. Ook het gebruik van verwarmers zodat de uitspanningen ook op koude dagen kunnen worden gebruikt, werd gedoogd en de precariolasten verlaagd.

Die grotere terrassen bevielen en er gingen stemmen op om ze een permanente status te geven. Dat voorstel kwam eerder dit jaar van D66-raadslid IJsbrand Olthof. Hij werd direct gepareerd door wijkvereniging Pieters- en Academiewijk. Het buurtbestuur vindt dat de grotere terrassen deze zomer nog kunnen blijven, maar daarna weer hun oorspronkelijke omvang moeten terugkrijgen.

Het stadsbestuur komt nu met een soort tussenweg op de proppen. De terrassen mogen blijven tot 4 oktober, daags na Leidens Ontzet. ’Met dit besluit wil het college horecaondernemers nog eenmaal tegemoet komen omdat zij de afgelopen twee jaar zwaar door de coronacrisis zijn getroffen.’ Daar wordt wel bij vermeld ’dat bij geluidsoverlast of bij verkeersgevaarlijke situaties de tijdelijke vergunning worden heroverwogen.’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.