Volgende keer graag een hogere kiesdrempel | column

Ruim een jaar geleden waren de Tweede Kamerverkiezingen. Er kwamen toen vier nieuwe partijen bij. Tijd voor een eerste evaluatie.

Volt was even een succes in de peilingen maar is inmiddels alweer uit de gratie. De reden ligt voor de hand: het populaire Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan is uit de partij gezet terwijl zij de blikvanger was, omdat ze eloquent opkomt voor democratie en rechtsstaat. Gündogan zit nu ziek thuis en Volt is ondertussen onzichtbaar geworden. Gündogan spande een rechtszaak aan tegen haar partij en won die, een duidelijke aanwijzing dat Volt de eigen organisatie niet op orde heeft én moeilijk kan onderbouwen waarom er niet met haar te werken valt.

JA21 is in de peilingen nog steeds een succes, maar de eerste problemen zijn al gesignaleerd. De fractie kon het niet eens worden over de motie van wantrouwen tegen Hugo de Jonge vanwege Sywerts mondkapjesdeal. Die onenigheid laat zien dat JA21 twijfelt wat men wil zijn: een bestuurswaardige partij die bewindspersonen niet om het minste of geringste wegstuurt, of een partij die uiting geeft aan de frustratie van ongehoorde kiezers? Bij deze eerste grote krachtproef kwam de partij er al niet uit. Het toont aan hoe slecht er is nagedacht over deze eigen visie. Wat is ’constructief rechts’?

Van Bij1 horen we weinig, want Sylvana Simons zit na een flinke coronabesmetting ziek thuis. Laten we hopen dat ze snel weer de oude is. Als ze langer wegblijft, is dat niet alleen slecht nieuws voor haarzelf. Er ontstaan dan ook vragen over haar partij: ze kan zich laten vervangen, maar dan zou haar zetel naar Quinsy Gario gaan, de man die vorig jaar uit Bij1 werd gezet na beschuldigingen over onveilig gedrag. Bewijs daarvoor bleef altijd schimmig. Simons zet racisme goed op de politieke agenda, maar of Bij1 meer is dan de one women show valt te betwijfelen.

En dan hebben we nog de Boer Burger Beweging (BBB). We zien Caroline van der Plas de hele dag in allerlei vergaderingen meepraten, moties indienen en heel veel video’s maken. Leuke vrouw, maar je vraagt je wel af wat het voor zin heeft dat Caroline de ene na de andere vergadering inloopt om iets te roepen, vervolgens weer snel een video maakt en weer ergens anders binnenwandelt. Niemand zegt het, maar inhoudelijk bereik je op die manier behalve goede peilingen helemaal niets. Met het kabinet controleren heeft het ook nauwelijks iets te maken.

Hoe zouden de kiezers van deze partijen zelf vinden dat het gaat? Goed dat er in Nederland ruimte is voor nieuwelingen, maar inmiddels blijkt vooral dat dit soort partijtjes goed zijn in schreeuwen en ruziën, niet in het behalen van klinkend resultaat. Hoog tijd voor een kiesdrempel.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.