ZZ Leiden neemt een snipperdag in Leuven en laat daarmee vervangend coach Martin Houwaard behoorlijk in de steek

Jhonathan Dunn kwam tot 21 punten.© Foto Hielco Kuipers

Joris Zandbergen
Leuven

De ondergrens van Zorg en Zekerheid Leiden is even laag als de bovengrens hoog is.

Verklaringen waarom Leiden in Leuven door de bodem zakte, waren er genoeg. Maar waren ze ook aannemelijk? Ja, coach Geert Hammink had ziek in Leiden moeten achterblijven. Zijn rechterhand Martin Houwaard nam de leiding in Leuven over, en werd behoorlijk in de steek gelaten door de selectie.

Luuk van Bree moest tijdens de warming-up constateren dat hij te ziek was om mee te kunnen doen. Uiteraard een aderlating, zowel in de persoonlijke productie waar de Brabander voor staat, als in de wisselmogelijkheden voor in dit geval Houwaard. Worthy de Jong is al uit de roulatie sinds hij zijn duim blesseerde in Istanbul.

Het zal allemaal wel, zou je bijna zeggen. Wat er overbleef bij het Leidse team had meer dan genoeg moeten zijn om Leuven, dat er in Leiden met 95-66 af was gegaan, op z’n minst partij te geven. Daar had ZZ blijkbaar geen zin in en dus was er een omgerekende ommekeer van bijna zestig punten. Het team dat een week eerder nog het machtige Oostende een lesje had gegeven, liet zich nu slachten.

,,Ik had het me anders voorgesteld’’, zei Houwaard diplomatiek over zijn enige invalbeurt op het hoogste niveau. ,,Dit was niet echt echt des Leidens.’’ Natuurlijk brandde de tweede man de ploeg niet volledig af. Hij zou zelfs een slechte tweede man zijn als hij de rangen niet gesloten hield. Maar Leiden had zichzelf wel van zijn slechtste kant laten zien in Leuven.

Dit leek niet op de ploeg die Antwerpen, Mons en Oostende opzij had gezet. De vorige keer schitterden bijvoorbeeld Arunas Mkalauskas en Maarten Bouwknecht, nu hadden beide een afschuwelijke offday. Voor rust (40-33) liep het al moeizaam, om het maar voorzichtig te zeggen, in de tweede helft kwam Leiden er helemaal niet meer aan te pas.

,,Als er een een actie maakte, stonden er vier te kijken’’, zei Houwaard. ,,En Leuven had zijn zaakjes goed voor elkaar.’’ Dat had Leiden bepaald niet. De cijfertjes waren veelzeggend; bijna net zoveel balverlies (22) als rebounds (23). Ongetwijfeld zal Hammink vanaf zijn ziekbed hebben gevloekt naar het scherm.

Geluk bij een ongeluk was dat het Leiden niet eens zoveel schade berokkende. Doordat Den Bosch een dag eerder in Antwerpen sneuvelde, weet ZZ dat het in de Nederlandse play-offs van begin tot eind thuisvoordeel zal hebben. Een betere klassering voor als ook de Belgen weer in de picture komen, kan het wel vergeten. Dat was niet nodig geweest maar blijkbaar vond het team dat het recht had op een snipperdag.

basketbal bnxt

Leuven - ZZ Leiden 86-57

(18-17, 22-16, 24-13, 22-11)

Scores ZZ Leiden: Dunn 21, Midtgaard 11, Tubutis 10, Mikalauskas 5, Olisemeka 5, De Windt 3, Ververs 2.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.