Derde ’Uur van Herinnering’ Universiteit Leiden, met overdenking LUMC-decaan Hogendoorn

De Universiteit Leiden houdt op 4 mei voorde derde keer een ’Uur van Herinnering’ in het Academiegebouw.© Archieffoto Hielco Kuipers

Wilfred Simons

LUMC-decaan Pancras Hogendoorn is dit jaar de hoofdspreker van het ’Uur van herinnering’, een nog vrij nieuwe traditie op 4 mei waarin de Universiteit Leiden haar oorlogsdoden wil herdenken. Als liefhebber van het Duitse Lied koos Hogendoorn het gedicht ’Die Gedanken sind frei’ uit de door Gustav Mahler getoonzette gedichtencyclus Des Knaben Wunderhorn.

De Universiteit Leiden herdenkt op 26 november wel het verzet tegen het ontslag van Joods personeel, maar heeft geen traditie van het herdenken van oorlogsslachtoffers. Ze was tijdens de oorlog immers gesloten. Sinds twee jaar is er een ’Uur van Herinnering’, bedoeld om de academische gemeenschap gelegenheid te geven om stil te staan bij de minimaal 663 omgekomen studenten en docenten.

Het Uur van Herinnering is volgens Amerikanist Sara Polak bedoeld voor iedereen die zich op enige manier verbonden voelt met de Universiteit Leiden, ’niet specifiek voor studenten en docenten’. Het tijdstip voor de lezing in het Groot Auditorium op woensdag 4 mei, 16.15 uur, is met opzet zo gekozen, dat bezoekers aansluitend een dodenherdenking naar keuze kunnen bezoeken. In de Pieterskerk is vanaf 18.30 uur een herdenking met radiomaker Frits Spits, met aansluitend een herdenking bij het Bevrijdingsmonument naast Molen de Valk.

Belangstellenden voor het Uur hoeven zich niet vooraf op te geven, maar wie na de herdenking behoefte heeft aan een kop soep, wordt gevraagd dat uiterlijk 1 mei wel te doen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.