Elf inwoners gemeente Katwijk koninklijk onderscheiden in TheaterHangaar

Burgemeester Cornelis Visser met de Katwijkse gedecoreerden; Henk Kreft en Annette Wijnands-Ouwehand konden daar niet bij aanwezig zijn.

Burgemeester Cornelis Visser met de Katwijkse gedecoreerden; Henk Kreft en Annette Wijnands-Ouwehand konden daar niet bij aanwezig zijn.© Foto Gemeente Katwijk

Hielke Biemond
Katwijk

De Katwijkse burgemeester Cornelis Visser heeft dinsdagochtend elf inwoners verrast met een koninklijke onderscheiding. Dat deed hij op een speciale bijeenkomst in de TheaterHangaar in Valkenburg. Hieronder het overzicht van de gedecoreerden.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Rinus Kromhout uit Rijnsburg zette zich decennialang in voor de tuindersbelangen. Dat deed hij als bestuurslid en voorzitter van de lokale afdeling van de Nederlandse Christelijke Boeren- en Tuindersbond, de Westelijke Land- en Tuinbouworganisatie en de Land- en Tuinbouworganisatie Noord. In zijn eigen dorp was hij stagebegeleider op het Wellant College, voor leerlingen die extra aandacht nodig hadden. Kromhout is nog altijd actief als bestuurslid van de Agrarische Vereniging Katwijk, een organisatie die onder meer het Kindercorso Rijnsburg ondersteunt. Als groot liefhebber van dammen is hij daarnaast voorzitter van het bestuur van de Zuid-Hollandse Dam Bond.

Tekst gaat verder onder de foto

Rinus Kromhout (links) is een tuinder in hart en nieren.

Rinus Kromhout (links) is een tuinder in hart en nieren.© Archieffoto

Jacob van Putten begon op zestienjarige leeftijd onderaan de ladder bij de Amsterdamse politie. De huidige Rijnsburger schopte het tot hoofdinspecteur en werd in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de beveiliging van de drie prinsen van het Koninklijk Huis. De toenemende onrust in de wereld na de eeuwwisseling zette Van Putten aan tot de ontwikkeling van de Rijks Alarm Centrale, een elektronisch beveiligingssysteem dat een balans probeert te vinden tussen veiligheid en persoonlijke vrijheid. In zijn vrije tijd is hij al sinds 1982 vrijwilliger bij de Christelijke Gereformeerde kerk in Leiden.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Anita van Ginkel nam na zestien jaar afscheid als Katwijks gemeenteraadslid en komt daardoor in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding. Terwijl andere afzwaaiende oudgedienden die eind maart al kregen, tijdens het feestelijke afscheid van de oude raad, moest Van Ginkel er iets langer op wachten. De gemeente had het nulresultaat van haar partij Hart voor Katwijk bij de verkiezingen niet zien aankomen en daardoor nog geen afscheidslintje voor haar aangevraagd.

Tekst gaat verder onder de foto

Anita van Ginkel moest iets langer op haar lintje wachten dan de andere afgezwaaide oudgedienden in de gemeenteraad.

Anita van Ginkel moest iets langer op haar lintje wachten dan de andere afgezwaaide oudgedienden in de gemeenteraad.© Archieffoto

Henk Kreft dankt zijn lintje grotendeels aan zijn verdiensten voor de sport in Katwijk-Noord. Hij was voorzitter van tafeltennisvereniging Rijnsoever en tennisvereniging KLTV. In het afgelopen decennium hield hij zich als voorman van de stichting die tennispark De Krom exploiteert bezig met de nieuwbouw van het clubhuis, de vervanging van de gravelbanen door smashcourt en de aanleg van banen voor padel, een populaire nieuwe tennisvorm.

Annette Wijnands-Ouwehand heeft zich in de afgelopen drie decennia ontwikkeld tot een onmisbare vrijwilliger in de Katwijkse samenleving. Zij deed vrijwilligerswerk bij de Hervormde Kerk en de Vrouwenkring Katwijkse Vrouwen en is nog altijd onbezoldigd actief voor stichting De Brug, de Baptistengemeente en het Ontmoetingscentrum Dementie bij zorgorganisatie Topaz Overduin.

Joke Jongeneel uit Valkenburg is sinds 1996 actief als lector voor H. Joannes de Doper in Katwijk. Zij toont zich voor de parochiekern daarnaast een bedreven organisator die onder meer zorgt draagt voor de Vrouwenavonden en de reisjes en activiteiten van Middenkoor Vocalis.

Dick Barnhoorn is mede-initiatiefnemer en penningmeester van het Noordzee Zomerfestival in Katwijk. Daarnaast is hij als bestuurslid van de stichting SMEC ook in algemene zin verantwoordelijk voor de technische ondersteuning van gratis evenementen in zijn gemeente. Tevens was hij jarenlang vrijwilliger bij de christelijke muziekvereniging Door Vriendschap Sterk en bestuurslid van de verdwenen Stichting Taptoe Katwijk.

Hendrik van der Meij is al sinds 1972 vrijwilliger bij de Protestante Gemeente Rijnsburg, tegenwoordig als ouderling en redactielid van het kerkblad. Daarnaast is hij voorzitter van de Rijnsburgse IJsclub en het Rijnstreekkoor, twee organisaties waar hij ook al decennialang voor actief is.

Piet Hoek is voorzitter van de familievereniging van het verpleeg-, behandel- en Huntingtoncentrum Topaz Overduin. Als vrijwillige duizendpoot zette de Katwijker zich daarnaast in zijn dorp in voor volkstuinvereniging Ons Genoegen, de Hervormde Wijkgemeente Pniël, zanggroep Topaz Overduin en Stichting Duinbus.

Cees van Dijk onderhoudt al ruim veertig jaar de velden van voetbalvereniging Quick Boys. Daarnaast is hij als bestuurslid van de Horeca Stichting Noordzee Zomerfestival verantwoordelijk voor de inkoop bij dit negendaagse evenement. Tussendoor vindt hij ook nog tijd voor vrijwilligerswerk bij onder meer de Katwijkse Lawn Tennisvereniging en de Katwijkse afdeling van de FNV Belastingservice.

Rob Aarssen is een gewaardeerde kracht bij de Oranjevereniging Rijnsburg. Ook zette hij zich voorheen in voor de Flora Brass Band, en verzorgde hij muzieklessen- en demonstraties op basisscholen. Buiten Rijnsburg had hij als bestuurslid van het Vrijwillig Muziek- en Tamboerkorps van het Regiment Verbindingstroepen van het Commando Landstrijdkrachten een grote rol in het regelen van een nieuwe repetitieruimte op Schietkamp Harskamp.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.