Burgemeester Lisse sluit woning na vondst henneptoppen

van onze verslaggever
Lisse

Burgemeester Lies Spruit van Lisse heeft op dinsdag een woning aan de Ravelstraat gesloten voor drie maanden. De politie trof in de woning op 25 januari een grote hoeveelheid henneptoppen aan. Volgens een woordvoerder van de gemeente zit er overigens wel vaker een wat langere periode tussen een drugsvondst en het daadwerkelijk sluiten van een pand.

Bij de inval eerder dit jaar vond vond de politie naast een grote hoeveelheid henneptoppen ook spullen waarmee hennep kan worden geteeld. Er wordt daarom vanuit gegaan dat de woning is gebruikt voor het telen van hennep, waarvan cannabis wordt gemaakt. Hennepkwekerijen zorgen voor een onveilige woonomgeving voor omwonenden omdat er veel stroom voor nodig is met het risico van kortsluiting. Ook bestaat een grotere kans op brand vanwege de vele lampen en de hitte die daardoor ontstaat.

Mede dankzij binnengekomen anonieme meldingen konden de henneptoppen en de spullen worden opgespoord. De gemeente benadrukt dat meldingen belangrijk zijn bij de aanpak van dit soort georganiseerde criminaliteit. De drie gemeenten werken daarbij nauw samen met politie, openbaar ministerie en de belastingdienst. Het grote gevaar is het verweven raken van de onderwereld met de ’bovenwereld’ waardoor criminelen (veel) invloed en druk kunnen uitoefenen, de zogeheten ondermijning. De samenwerking is de afgelopen jaren zo succesvol gebleken dat er veel belangstelling uit andere gemeenten voor de aanpak van de HLT-gemeenten.

Inwoners die iets verdachts zien, kunnen dan anoniem melden via www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.