Drugslabzaak Hoogmade voor vijfde keer uitgesteld, irritatie bij Openbaar Ministerie

Drugsafval.© Archieffoto ANP

Jan Jaap Broekhuijsen
Hoogmade

Tot ergernis van het Openbaar Ministerie is de strafzaak tegen drie, van drugsmakelij in een loods in Hoogmade verdachte Leidenaars, vrijdag wéér uitgesteld. Het is de vijfde keer dat dit is gebeurd.

Ditmaal om gezondheidsredenen van een van de advocaten, die nog niet is hersteld van een medische ingreep.

De officier van justitie stak de teleurstelling over het vijfde uitstel van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak vrijdagaochtend niet onder stoelen of banken. Er was een hele dag voor uitgetrokken. ,,Het onderzoek was al afgerond in 2020. Steeds kwam de verdediging op het laatste moment met nieuwe verzoeken. Ze zijn aan het vertragen. Dat schiet mij als officier in het verkeerde keelgat.’’

Een van de advocaten die wel aanwezig was, ontkende dat er sprake was van een vertragingstactiek. ,,Er zit geen opzet in.’’

Drugslab

Na een anonieme tip viel de politie op 27 december 2019 een drugslab aan de Van Klaverweijdeweg in Hoogmade binnen. In verschillende loodsen werden grote hoeveelheden drugs en grondstoffen voor het maken ervan aangetroffen.

Pas enkele maanden later werden de eerste twee verdachten uit Leiden aangehouden, de 69-jarige Isaac C. en zijn schoonzoon Erwin D. (46). De politie kwam hen op het spoor naar aanleiding van onderschepte versleutelde berichten via EncroChat, een berichtenservice die criminelen veelvuldig gebruiken. De derde verdachte, de zoon van C., hield zich lange tijd schuil voor de politie. Maar de 46-jarige Leidenaar Izaac C. werd vorig jaar zomer alsnog opgepakt.

De drie Leidenaars worden verdacht van de productie van synthetische drugs, eind 2019. In het lab werden grote hoeveelheden xtc, crystalmeth en speed aangetroffen. Ook verdenkt het Openbaar Ministerie de schoonzoon van betrokkenheid bij de invoer van veertig kilo cocaïne in Rotterdam.

Zonder nieuwe tegenslagen behandelt de Haagse rechtbank de zaak 12 juli.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.