Zonnebrandzuilen in centrum Wassenaar en bij strand Wassenaarseslag, ter voorkoming huidkanker

Kinderen bij zonnebrandzuil in centrum Wassenaar.© foto gemeente wassenaar

Erna Straatsma
Wassenaar

Bezoekers van Wassenaar die hun flesje zonnebrandcrème zijn vergeten, hoeven niet naar een drogist. De gemeente heeft op diverse plekken in het dorp ’zonnebrandzuilen’ geplaatst.

Bij de zonnebrandzuilen kunnen voorbijgangers gratis zonnebrandcrème aftappen en hun huid van een beschermend laagje voorzien. Ook geven de ’sunscreen machines’ informatie over de zonnesterkte en een daarbij horend smeeradvies. De zuilen staan in het centrum van Wassenaar en bij het strand van Wassenaarseslag.

Schade

De gemeente heeft de zuilen geplaatst in samenwerking met het bedrijf Sundo. ,,Waar veel mensen aan voorbijgaan, is de blijvende schade die verbranding van de huid oplevert’’, zegt Ybe Heemskerk van Sundo. ,,Dit blijkt dan ook wel uit de cijfers van het aantal huidkankerpatiënten in Nederland. Huidkanker is met 52 procent de meest voorkomende kanker in Nederland. De oplossing is vrij simpel: smeren, kleren en weren. Wassenaar neemt zijn rol als kustgemeente daarom uiterst serieus en om mensen bewuster te maken van hun zongedrag.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.