Leiderdorp ziet Statenhof als geschikte opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen

De gemeente ziet in de Statenhof in Leiderdorp een geschikte opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen.© Archieffoto Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiderdorp

De gemeente Leiderdorp praat met ontwikkelaar Citystone Group over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in het gebouw Statenhof.

De Amsterdamse ontwikkelaar verbouwt het kantoorgebouw naast winkelcentrum Winkelhof, dat jaren grotendeels leegstond, tot 206 studentenwoningen. Dat project, vertelt directeur Sven Pieters van Citystone, is in de ’afrondende fase’.

De gemeente denkt dat die appartementen een geschikte plek zijn om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Leiderdorp moet volgens de afspraken met de regio Hollands Midden zo’n zeventig vluchtelingen opvangen. De gemeente heeft van meet af aan gezegd, dat zij niets ziet in tijdelijke opvanglocaties, zoals sporthallen vol veldbedden.

De noodopvang moet de vluchtelingen ’rust, veiligheid en stabiliteit bieden’, vindt de gemeente. De studentenwoningen in de Statenhof zouden daarvoor de oplossing kunnen zijn. De gemeente overweegt, zodra ze zijn opgeleverd, 36 van die woningen gedurende een jaar te huren van Citystone.

,,We hebben meerdere projecten in Leiderdorp en zitten dus ook geregeld aan tafel met de gemeente’’, aldus Pieters. ,,In die overleggen wordt deze mogelijkheid besproken. Als de gemeente omhoog zit, willen wij altijd meedenken.’’ Afgerond zijn die gesprekken nog niet, zegt Pieters.

Leiderdorp vangt al enkele tientallen vluchtelingen uit Oekraïne op. Een deel daarvan logeert bij particulieren, een ander deel heeft onderdak gevonden in het AC Hotel aan de Persant Snoepweg.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.