Licht van de vrijheid verspreidt zich door Katwijk: ’Voor mij betekent vrijheid dat ik veilig buiten kan spelen’

1 / 2
Justin Hendriks
Katwijk

Vanuit alle hoeken van de gemeente kwamen kinderen op Bevrijdingsavond naar het Katwijkse gemeentehuis voor een fakkeloptocht. Met het Vrijheidsvuur in handen keerden zij huiswaarts.

Meer dan honderd kinderen en ouders hebben zich om acht uur ’s avonds verzameld op het Kamperfoelieplein in Katwijk. Vanaf daar lopen zij in optocht naar het Katwijkse gemeentehuis. Muziekvereniging St. Cecilia uit Voorhout begeleidt het gezelschap met vrolijke melodieën.

De groep komt net als de andere drie groepen, vertrokken uit andere hoeken van de gemeente, om iets voor 20.30 uur aan bij het gemeentehuis. Daar komen de lopers van Atletiek Vereniging Rijnsoever het bevrijdingsvuur brengen, dat zij uit Wageningen hebben opgehaald.

Nadat ’het licht van de vrijheid’ het gemeentehuis heeft bereikt, speelt Muziekvereniging Door Vriendschap Sterk het Wilhelmus. De groep kinderen uit Rijnsburg vertrekt intussen met de fakkels op de fiets naar Rijnsburg, waar zij een eigen optocht lopen.

Seth van der Bent (10) staat op het podium om het vuur op te halen voor zijn gebied. Hij loopt tijdens de fakkeloptocht voorop. „Ik loop mee voor de vrijheid, maar ook omdat ik het gewoon heel erg leuk vind”, zo zegt hij eerlijk. „We lopen niet elke dag een optocht zoals deze.” Omdat hij het vuur op het podium mocht komen halen, was hij diegene die het verder moest verspreiden onder zijn groep. „Ineens kwamen er allemaal kinderen naar me toe die hun fakkel wilden aansteken. Ik ben trots dat ik dat mocht doen.”

Seth legt duidelijk uit wat vrijheid voor hem betekent. „Voor mij betekent het dat ik vrij buiten mag spelen en dat ik niet bang hoef te zijn als ik over straat loop.” Op het Jeugdjournaal heeft hij gezien hoe het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen door heel Nederland wordt verspreid. Hij kan het zich bijna niet voorstellen dat de fakkel waarmee hij in de handen loopt, daar vandaan komt. De menigte die zonder verlichting naar het gemeentehuis is gekomen, is veranderd in een bron van licht. Seth had het zelf nog niet eens gezien en reageert verrast: „Wow, wat is dit mooi.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.