Aannemer Boskalis vraagt ’uit voorzorg’ vergunning aan om tijdelijke N206 bij Valkenburg langer te mogen gebruiken: ’Geen ruimte meer voor tegenvallers’

De aanleg van de verbrede en verdiepte N206 is ter hoogte van Valkenburg in volle gang.© Foto Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Valkenburg

Aannemer Boskalis heeft ’uit voorzorg’ een vergunning aangevraagd bij de gemeente Katwijk om de tijdelijke N206 bij Valkenburg een halfjaar langer te mogen gebruiken.

Door tegenspoed bij de verbreding en verdieping van de permanente provinciale weg tussen Leiden en Katwijk durft Boskalis niet langer te garanderen dat die in december van dit jaar weer in gebruik kan worden genomen. Om die reden vraagt de aannemer nu alvast een uitloopperiode tot en met 1 juli 2023 aan voor het tijdelijke alternatief vlak langs Valkenburg.

Boskalis wijst erop dat de tijdelijke N206 later in gebruik is genomen dan de bedoeling was, doordat een groep Valkenburgers de aanleg daarvan tevergeefs heeft geprobeerd tegen te houden bij de Raad van State. De huidige vergunningen bieden volgens de aannemer daardoor ’geen marge meer voor eventuele tegenvallers’.

Grondwater

Die zijn er zeker, want na een soepel begin met de nieuwerwetse werkwijze met tijdelijke afgebakende ’bouwkuipen’ is Boskalis nu op flinke problemen met te hoog grondwater gestuit. Deze maand werkt de aannemer in de avonduren door om dat versneld weg te pompen, in de hoop dat hetzelfde euvel zich niet ook in de volgende bouwkuipen aandient.

Omwonenden van aangrenzende Valkenburgse wijken vrezen net als bij de aanleg van de oude N206, dertig jaar geleden, met flinke verzakkingen te worden geconfronteerd. Zij vinden het onbegrijpelijk dat de aannemer en de provincie niet hebben geluisterd naar hun waarschuwingen voor soortgelijke grondwaterproblemen.

Boskalis, dat zichzelf in de laatste jaren een zeer slechte naam heeft bezorgd in het dorp, benadrukt er tijdens de versneld uitgevoerde werkzaamheden alles aan te doen om schade in de omgeving te voorkomen en dat nauwlettend in de gaten te houden.

Fietspad

De Valkenburgers snakken niet alleen vanwege de overlast naar het einde van de werkzaamheden, maar ook omdat zij na het verdwijnen van de tijdelijke N206 hun geliefde fietspad op die plek terugkrijgen. Ook keert dan een deel van de verdwenen parkstrook terug.

Het zal even duren voordat Boskalis weet of het speling krijgt bij de werkzaamheden. Katwijk benadrukt dat de aangevraagde verlenging van de vergunning ’een lange proceduretijd’ heeft. Ook het Hoogheemraadschap van Rijnland moet de aannemer daar nog toestemming voor geven.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.