’Examens zijn natuurlijk altijd spannend, maar dit jaar geldt dat extra voor leerlingen en docenten’

In de oude gymzalen van het Leonardo college in Leiden verzorgt examensecretaris Jan-Wisse Brunt de finishing touch.

In de oude gymzalen van het Leonardo college in Leiden verzorgt examensecretaris Jan-Wisse Brunt de finishing touch.© Taco van der Eb

Het Fioretti College in Lisse is er nu echt klaar voor...

Het Fioretti College in Lisse is er nu echt klaar voor...© foto Taco van der Eb

1 / 2
Paul van der Kooij
Leiden/Lisse

De centrale examens: deze donderdag is het weer zo ver. „Examens zijn natuurlijk altijd spannend, maar we merken dit jaar dat dat voor leerlingen en docenten extra geldt”, meldt rector Rob de Kleijn van het Fioretti College in Lisse.

„Corona laat duidelijk zijn sporen achter. Door gemiste lessen en het in korte tijd moeten inhalen van achterstanden, zijn veel leerlingen uit hun ritme gehaald en kunnen ze zich moeilijker concentreren. De cijfers van de schoolexamens zijn voor sommige vakken dit jaar ook wat lager dan verwacht, wat je zorgelijk zou kunnen noemen. Aan de andere kant krijgen leerlingen voor de zomervakantie wel een extra tijdvak waarin ze examen kunnen doen en is er opnieuw de mogelijkheid tot een zogenaamd ’duimvak’. Hoe dan ook geven we onze 330 eindexamenkandidaten mee dat dit niet het moment is om terug te kijken maar uit te gaan van het positieve en er in deze spannende tijd voor te gaan.”

Voor de ruim 160 eindexamenkandidaten van het Leonardo College in Leiden betekenen de examens een tijdelijke terugkeer naar hun oude schoolgebouw aan de Noachstraat.

De nieuwe gymzalen die tegenover de dit schooljaar betrokken nieuwbouw aan de Telderskade zijn gedacht, zijn pas in december klaar. En de oude gymzalen verkeren nog in prima staat, bleek ook bij de gymlessen in de wintermaanden.

„We hopen wel dat we volgend jaar terecht kunnen in de nieuwe zalen, vlakbij school”, meldt Jan-Wietse Brunt. Normaliter is hij leraar geschiedenis en economie, maar in zijn rol als examensecretaris zorgt hij de middag voor de examens voor een finishing touch. Want alles moet kloppen bij het examen.

Leidsch Dagblad volgt de examens op de voet in een dagelijkse examenrubriek.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.