Ruben Bootsma (20) is pas vier jaar hockeykeeper en speelt nu in de hoofdmacht van Alphen: ’Het beste wat me is overkomen’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Ruben Bootsma (rechts) samen met zijn teamgenoot Daan Auney.

Ruben Bootsma (rechts) samen met zijn teamgenoot Daan Auney.© Eigen foto

Tom Mentink

Ruben Bootsma (20): ,,Ik kom uit een echte zwemfamilie, mijn vader en zus zwemmen allebei. Vanaf jongs af aan zwom ik op wedstrijdniveau. Daarnaast voetbalde ik, maar ik was niet goed genoeg op dat moment. Op het Scala college zat ik alleen maar met hockeyers in de klas. Toen begon er een belletje te rinkelen: misschien is hockey meer iets voor mij?’’

Schrijf je in voor de gratis AlphenCC nieuwsbrief en mis nooit meer nieuwtjes uit Alphen aan den Rijn

,,Ik was op dat moment nog heel jong en vond andere dingen toch leuker. Ik zwom wel redelijk hoog, maar teamsport was toch meer mijn ding in plaats van individueel. Vier jaar geleden ben ik overgestapt naar HC Alphen. Ik ben als keeper begonnen en dat ging me gelijk goed af. Daarna is het heel snel gegaan door mijn leergierigheid. Met een beetje geluk ben ik uiteindelijk eerste keeper geworden bij Alphen Heren 1.

Ik heb veel geleerd van Thijmen Swier. Hij was in mijn eerste jaren de eerste keeper. Toen hij langdurig geblesseerd raakte, moest ik er ineens staan. Eigenlijk was ik er nog niet echt klaar voor, maar dankzij de coronacrisis en twee stilgelegde seizoenen kreeg ik meer tijd om te wennen aan het niveau. Via trainingen en oefenwedstrijden. Keepen is een mentaal spelletje, veel meer dan zwemmen. Thijmen is nu al bijna twee jaar weg en inmiddels kan ik wel zeggen dat ik het niveau aan kan.

Het zwemmen op hoog niveau als individuele sporter heeft me wel geholpen. Ik kon de discipline opbrengen om continu te trainen en beter te worden. De overstap is het beste wat me is overkomen. Komende zondag kunnen we al kampioen worden als we winnen bij Myra in Amstelveen. Er komen ongetwijfeld veel mensen van de club kijken. Heel gaaf om straks weer groen-witte rookwolken, de clubkleuren van HC Alphen, boven het veld te zien hangen. Dat geeft veel ambiance.

Naast hockeyen ben ik druk met wat kleine bedrijfjes. Ik doe dat samen met teamgenoot Daan Auney. We ondersteunen bedrijven onder meer met adverteren op bijvoorbeeld Facebook, Tiktok, Youtube, enzovoort. Verder helpen we ze met het koppelen van een product aan een bepaalde naam. Zo ontstaan een merk. Het is ontzettend leuk om te doen en ik beschouw het als een fulltime baan.

Ik studeer er nog wel naast als een soort van vangnet. Ik kon naar de universiteit, maar heb gekozen voor de hbo commerciële economie. Dat kost me weinig tot geen moeite, waardoor ik er nog genoeg andere dingen naast kan doen, zoals werken en hockeyen. Het diploma geeft me toch zekerheid, zelfs als mijn bedrijfjes instorten. Trouwens, als ik geen studie was gaan doen, had ik het huis uit gemoeten van mijn ouders. Dat voorlopig nog niet.’’

Lees ook:Hockeyers van Alphen op jacht naar tweede kampioenschap op rij: ’We hebben geen zwakke schakels’

Lees ook:Puck de Klijne (19) heeft last van docentenstakingen op haar school: ’Wij worden nu de dupe van iets waar wij niks aan kunnen doen’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Lees ook: Luke Kalksma (19) hockeyt al bijna twee jaar in het eerste van HC Alphen: ’Hopen eindelijk te promoveren’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.