In Wassenaar werd vorig jaar gemiddeld minder geboden op een huis, in Leiden werd juist overboden. Bekijk jouw gemeente op de kaart

Driekwart van de huizen werd vorig jaar verkocht voor een hoger bedrag dan de vraagprijs.

Driekwart van de huizen werd vorig jaar verkocht voor een hoger bedrag dan de vraagprijs.© Archieffoto ANP

Anne de Vries
Leiden

In Leiden werd vorig jaar gemiddeld overboden op een huis. Wassenaar is juist een uitschieter naar onderen, waar woningen gemiddeld onder de vraagprijs zijn verkocht. Landelijk was het gemiddelde verkoopbedrag in bijna alle gemeenten hoger dan de vraagprijs, meldt het CBS.

Van alle gemeenten in de regio Leiden, Rijn en Veenstreek en de Duin en Bollenstreek, werd in Noordwijk met een gemiddeld bedrag van 3,1 procent boven de vraagprijs relatief het minst overboden. In Leiden ligt het ’overbod’ met gemiddeld 9,4 procent het hoogst. Leiden loopt daarmee nog iets achter op de zeventien gemeenten waar gemiddeld meer dan 10 procent werd overboden, zoals 12 procent in Utrecht en 13 procent in Nieuwegein.

In Wassenaar werden de huizen gemiddeld voor 1 procent onder de vraagprijs verkocht. Deze gemeente staat daarmee in het rijtje van slechts zeven gemeenten in het hele land waar nieuwe bewoners gemiddeld genomen minder betaalden dan de vraagprijs.

Op onderstaande kaart zijn de afwijkingen in de transactieprijs per gemeente te zien.

(Tekst gaat door onder de kaart)

Voor de gemeenten Alphen aan den Rijn, Zoeterwoude en Kaag en Braassem zijn de gegevens over 2021 nog niet bekend. Jacques de Koning van De Koning Makelaars in Alphen aan den Rijn kan wel vertellen dat in de loop van 2021 ongeveer 80 procent van de huizen in Alphen is verkocht voor een bedrag hoger dan de vraagprijs.

,,De trends zijn hartstikke duidelijk’’, zegt De Koning. ,,Tot een paar jaar geleden waren we hier niet mee bezig. Er werd nauwelijks boven de vraagprijs verkocht. In het eerste kwartaal van 2017 werd ongeveer een kwart boven de vraagprijs verkocht, tot bijna 90 procent op zijn hoogst in 2021.’’ Hoe hoog het gemiddelde bedrag voor 2021 is in Alphen, kan De Koning ook niet inzien.

Bijna driekwart van alle huizen die verkocht zijn in 2021 gingen over de toonbank voor een hoger bedrag dan de vraagprijs. Overbieden was daarmee aan de orde van de dag op de woningmarkt en toont volgens het CBS duidelijke de krapte op de woningmarkt. In 2020 werd maar bij de helft van de verkochte woningen overboden. Zeven procent van de woningen werd in 2021 voor hetzelfde bedrag verkocht als de vraagprijs.

Verkochte woningen staan ook steeds korter te koop. In 2014 was tien maanden gemiddeld, vorig jaar daalde dit naar minder dan twee maanden.

Kanttekening

De Koning plaatst wel een kanttekening bij de cijfers van het CBS, die deels gebaseerd zijn op de cijfers van het Kadaster. ,,Het Kadaster gaat uit van de datum die de notaris noteert van de overdracht van het huis, wanneer het huis een nieuwe eigenaar heeft. Dat kan wel drie maanden na de transactiedatum zijn. De cijfers die het Kadaster publiceert lopen soms dus drie maanden achter, wat een vertekend beeld kan geven.’’

Op onderstaande kaart zijn de afwijkingen in de transactieprijs in het hele land te zien.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.