Zoeterwoudse ’toppers’ leren zich weren tegen internetgevaren

Kim, Lena en Olivier delen hun ervaringen© Foto Taco van der Eb

Loman Leefmans
Zoeterwoude

De Zoeterwoudse basisschoolleerlingen Olivier Pretorius, Kim Dalmolen en Lena Tacko mogen zich de plaatselijke kampioenen noemen op het onderdeel HackShield.

Als beloning daarvoor mochten ze in de raadzaal van het gemeentehuis - waar koek, drop en limonade voor ze was uitgeserveerd - in gesprek met burgemeester Fred van Trigt en wijkagent Marcel Nek. ,,Ahaa, dus jullie zijn de toppers’’, zo werd het trio begroet door Van Trigt, zelf ooit gymleraar.

Weerbaar

HackShield is een bijzonder computerprogramma annex -spel. Het leert kinderen spelenderwijs de gevaren van het wereldwijde web onderkennen. Of, zoals de gemeente aankondigde, hun cyberweerbaarheid te vergroten. Het gaat dan bijvoorbeeld om phishing en andere vormen van internet-oplichting. ,,Er gebeurt zoveel meer dan marktplaatsfraude’’, waarschuwde Nek.

Zoeterwoude was de eerste gemeente waar het educatieve, online computerspel als schoolproject werd ingezet, bedoeld voor leerlingen tussen de acht en twaalf jaar. In totaal gaven 145 Zoeterwoudse scholieren zich ervoor op. De winnaars komen alle drie van de Bernardusschool aan de Rijndijk. ,,Ik heb het niet eens zo vaak gespeeld’’, bekende ’cyber agent’ Olivier aan de twee ondervragers. Toch had hij een van de hoogste scores in Zoeterwoude. ,,Tsja’’, verzuchtte zijn moeder. ,,Ze zijn al een stuk digitaal vaardiger dan wij.’’

Gevolg

Dat je je wachtwoorden niet al te achteloos en simpel moet samenstellen, was een onderwerp dat Kim aan het denken zette. Ze kiest ze voortaan zorgvuldiger, na het spelen van HackShield. De burgemeester vond dat een goed gevolg van het project. ,,Ach, er zijn ook nog veel volwassenen die een te makkelijk wachtwoord kiezen’’, aldus Vantrigt123.

Kim had niet alleen een hoge score, maar heeft er dus ook veel van geleerd. Als een mail ruikt naar phishing; ,,laat ik het direct aan mijn ouders zien.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.