Arie Zwaal is begraven met een boeketje madeliefjes in zijn hand | In memoriam

Broer Roolvink
Leiden

Arie Zwaal had geen academische opleiding gehad. Maar hij maakte als wetenschapper, onderzoeker en uitvinder echt carrière. Hij werd dé vacuümspecialist. „Ik weet alles van niets”, grapte hij weleens. Arie Zwaal overleed op 31 maart in Leiden.

Arie Zwaal. Geboren: Barendrecht, 27 december 1934. Overleden: Leiden, 31 maart 2022.

Zwaal kon zo geraakt zijn door wat groeide en bloeide, dat hij wel eens een halfuur bijna ademloos naar een bloem bleef staan kijken. Wanneer hij het gazon maaide, dan spaarde hij de madeliefjes in het gras. Hij is begraven met een boeketje madeliefjes in zijn hand.

Zwaal was een aimabel mens. Bescheiden als hij was, plaatste hij zich nooit op de voorgrond. Hij oordeelde ook niet over een ander. Iedereen heeft vast zo zijn eigen redenen, vond hij. Evenmin trok hij zich iets aan van wat een ander van hem vond, hij ging autonoom zijn eigen gang en was volstrekt zichzelf. Wie dat niet zo goed uitkwam noemde hem misschien soms koppig en eigenwijs, Maar zijn stabiliteit en dat je altijd wist wat je aan hem had, maakte hem betrouwbaar. Een van zijn kinderen zei: „Door zijn onvoorwaardelijke liefde gaf hij ons een gevoel van veiligheid, kon ons troosten zonder woorden, gewoon door er alleen maar te zijn.”

Nietsdeskundige

De getalenteerde boerenzoon kon goed leren, evenals zijn vijf broers. Het was een warm gezin, waarin op zondag werd gemusiceerd. Zwaal leerde zichzelf accordeon- en pianospelen, werd een gewaardeerde musicus en later de begeleider van een shantykoor. Na zijn hbs en hts in Dordrecht ging Zwaal werken bij kernfysicus profesoor Kistenmaker en het FOM-Instituut (Stichting voor fundamenteel onderzoek der materie). Daarna bij het Europese ruimtevaartcentrum Estec/Esa, eerst in Delft en later in Noordwijk.

Zoals hij als musicus geen noot kon lezen, zo had Zwaal ook geen academische opleiding gehad. Maar hij maakte als wetenschapper, onderzoeker en uitvinder echt carrière. Hij werd dé vacuümspecialist. „Ik weet alles van niets”, grapte hij weleens. Vele patenten kwamen op zijn naam te staan, hij was vaak in het buitenland en ook betrokken bij de lancering van de Europese satelliet Ariane in Frans Guyana.

Zevenenvijftig jaar was hij getrouwd met Pie Vliegenthart. Zij kregen drie kinderen en vijf kleinkinderen.

Infarct

Na zijn pensionering was er gelukkig meer tijd voor zijn andere passies. De tuin en de muziek natuurlijk, maar ook was hij een hartstochtelijk en uiterst minutieuze klusser. En wat hij maakte was niet gewoon, maar ook tegelijk weer een uitvinding. Hij digitaliseerde al zijn dia’s, was amateur genealoog, bouwde een boot, ging vaak op wintersport met het gezin en had - mede door zijn vrouw - een druk sociaal leven.

In de avond van zijn leven kampte hij met de gevolgen van een herseninfarct. Ook ging zijn gezichtsvermogen nogal achteruit. Maar positief ingesteld als hij was, zei hij twee weken voor zijn overlijden nog: „Ik kijk vooral naar wat ik nog wel kan.”

Onze regio is een groot mens verloren. Arie Zwaal, een man over wie je je verwondert. Wie hem gekend heeft koestert kostbare herinneringen aan de autodidact. Wat heeft hij met zijn talenten schitterend gebloeid. Je blijft bijna ademloos naar hem kijken.

Uitgelicht

In deze wekelijkse rubriek beschrijft Broer Roolvink het leven van onlangs overleden bekende en minder bekende mensen uit deze regio. Hebt u een tip of wilt u reageren? Mail dan naar b.roolvink@gmail.com.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.