Tweede leven voor keramiek en glas in Leids Stadsbouwhuis, nieuw onderkomen voor Circulair Warenhuis

Gezandstraalde bekers.

Gezandstraalde bekers.© foto pr

Erna Straatsma
Leiden

Nieuw keramiek en glaswerk, gemaakt van oude spullen, zijn sinds kort te koop in het Stadsbouwhuis op de Leidse Langegracht.

De ontwerpen maken deel uit van de collectie van het Circulair Warenhuis, dat is verhuisd naar deze plek. Voorheen zat de winkel in de kassen van sociaal werkbedrijf DZB aan de Wassenaarseweg, daarvoor zat de winkel een tijdje in de Haarlemmerstraat.

Alle spullen in de winkel zijn gemaakt door vier ontwerpers Nienke Hoogvliet (textiel), Max Lipsey (keramiek), Studio Makkink & Bey (glas) en Fraser McPhee (spaanplaat). Ze gebruikten daarvoor materiaal dat bij het Kringloopbedrijf het warenhuis is ingeleverd.

Op de nieuwe plek zit het Circulair Warenhuis tussen de organisatie van het European City of Science, dat het Stadsbouwhuis heeft omgedoopt in het Stadsbauhaus.

Het afgelopen jaar presenteerde het Circulair Warenhuis zich op de Dutch Design Week in Eindhoven. De vier ontwerpers lieten daar zien wat ze van oude kopjes, kleding en glazen hadden gemaakt.

Voor het Kringloopbedrijf biedt het circulair warenhuis de kans om de afvalstroom flink te verminderen. ,,Er zijn heel veel spullen die bij ons worden ingeleverd, waar we uiteindelijk toch niks mee kunnen’’, zegt Bart Donker van het Warenhuis. ,,Met één oud kopje kan je niks. Onze klanten willen er dan graag vier. Maar een ontwerper van het Circulair Warenhuis vermaalt oude kopjes en maakt er dan iets nieuws van. De ontwerpers knappen ook oude spullen op.’’

Het Circulair Warenhuis is open van dinsdag t/m donderdag van 10.00 tot 17.00 uur; vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur. Adres: Stadsbauhaus, Langegracht 72, Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.