Je krijgt kaakkramp bij het lezen van deze twee lolb(r)oeken

Johan Goossens (links) en Youp van ’t Hek.

Johan Goossens (links) en Youp van ’t Hek.© Foto’s Anne van Zantwijk en ANP

Ed Brouwer

Cadeautjes van cabaretiers. Een handboek voor pensionado's dat van voor tot achter zo leuk is dat je er kaakkramp van krijgt. En een verhalenboek dat tien keer heerlijk tragikomisch collega’s fileert.

’Een zee van tijd - handboek voor iedere pensionado’ van Youp van ’t Hek en Marije Tolman zal voorlopig (hopelijk) het eeuwige zure flesje verdringen dat gepensioneerden bij hun afscheid in handen gedrukt krijgen. Een soort prentenboek voor volwassenen vol herkenbare observaties op z’n Youps en heel mooie, originele tekeningen en betekende foto’s. Alles wordt tegen het licht gehouden. De grijnzende en vijnzende collega’s die je nooit meer hoeft te zien, de speeches tijdens de afscheidsreceptie, het dankwoord, de pensioencoach en dan het begin van de eeuwigdurende vakantie die pensionering heet.

Dag 1, uur 1. En dag 2. Dag 3. Dag 4. En dag 5. Al die uren, al die dagen, later weken, maanden, wat moet je ermee? Heel veel niet, wrijft Van ’t Hek de jonge gepensioneerden die zichzelf een beetje serieus nemen onder de neus. Uitslapen, een glaasje, de zolder/schuur opruimen, een glaasje, een boek, nog een glaasje... Jeu de boules? Een hobby? Golf? Kitesurfen? Een motor? Elektrisch fietsen? Museum? Vissen? Over seks praten? Wandelen? Naar begrafenissen? Alles kan. Of nee, helemaal niet. Maar in hemelsnaam: ga eropuit.

Van Johan Goossens weten we dat hij je aan z’n boeken gekluisterd kan houden met zijn fijne schrijfstijl vol rake portretjes en zelfspot. In ’Met mensen werken’ beschrijft hij in tien korte verhalen types waarmee hij te maken heeft gehad. Hij verkocht bonnen voor een gratis BigMac en werd aangezien voor bedelaar, was afwashulp in een Mexicaans restaurant dat meer weg had van een mijnenveld, was duvelstoejager op een Franse camping en docent op een ROC tijdens een perfecte financiële storm. Dan is er nog z’n alter ego impresario Rob Vinken die harder onderhandelde dan Goossens kon.

Hij beschrijft ook de moeizame omgang met zijn chaotische impresario Madeleine en het onvermijdelijke ontslag van technicus Sophie. Tussendoor ploetert hij nog als leraar op een schooltje in Ghana en werkte als vrijwilliger in de daklozenopvang. Het eindigt in het theater vol rook en kotswalmen waar het publiek in zijn dromen alleen maar stroef lacht omdat ze lachplicht hebben.

’Een zee van tijd’, Marije Tolman en Youp van ’t Hek, uitgeverij Thomas Rap, 120 blz, ISBN 9789400409033, prijs 22,90 euro

’Met mensen werken’, Johan Goossens, uitgeverij Thomas Rap, 203 blz, ISBN 9789400408333, prijs 21,99 euro

Meer nieuws uit Achtergrond

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.