Eindexamenrubriek: Nederlands was een eitje was op het vmbo, maar Koosje van vakcollege Rijnmond kreeg geen hap binnen

Koosje, Jasmine en Evy.

Koosje, Jasmine en Evy.© Foto Leidsch Dagblad

Thiske Hensbroek

Koosje, Jasmine en Evy van het vakcollege Rijnmond in Katwijk maakten op maandag 16 mei hun examen Nederlands. ,,Het waren veel abc-vragen, niet zo moeilijk dus.’’

Twintig minuten voor het einde van het examen lopen leerlingen Koosje, Jasmine en Evy de gang op. Hoe het ging? „Wel goed, denk ik”, antwoordt Koosje, „maar bij één vraag dacht ik wel ’wat moet ik hier nu weer invullen’? Maar over de andere vragen heb ik wel een goed gevoel.” Ook Jasmine en Evy vonden het prima te doen.

Het Nederlands eindexamen bestaat voornamelijk uit tekstverklaring. Jasmine: „Er waren eigenlijk vooral veel abc-vragen. Die zijn makkelijk, daar kan je bij gokken.” En dus denken de leerlingen wel een goede voldoende te halen. „Ik gok een zeventje.”

Nederlands is niet het lievelingsvak van de drie meiden. „Totaal niet. Nederlands is alleen leuk als de docent het ook leuk maakt, met filmpjes ofzo’’, zegt Jasmine. Hun docent was hier blijkbaar niet heel goed in. „Nee, klopt’’, lachen de meiden.

Het is een spannende periode voor de eindexamenkandidaten. Evy heeft iets ontdekt: „Ik ben gaan stress-eten. Ik eet echt veel meer dan normaal.” Koosje heeft juist het tegenovergestelde: „Ik krijg echt geen hap binnen.” Jasmine blijft ’aardig relaxed’ in de eindexamenperiode.

Volgend jaar zullen de meiden elkaar niet meer zo vaak zien. Koosje gaat namelijk naar Amsterdam. voor het hout- en meubileringscollege. Jasmine gaat voor onderwijsassistente leren aan mboRijnland, waar Evy haar opleiding hotelmanagement zal volgen.

Thiske Hensbroek

Het Leidsch Dagblad volgt de eindexamens op de voet. Na iedere examendag volgt een aflevering van de eindexamenrubriek.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.