Jongeren Leiden en Wassenaar opgepakt wegens betrokkenheid drugshandel

Vier jongeren zijn dinsdagochtend aangehouden op verdenking van drugshandel in Leiden en Wassenaar.

Vier jongeren zijn dinsdagochtend aangehouden op verdenking van drugshandel in Leiden en Wassenaar.© Foto ANP

Anne de Vries
Leiden

Vier jongeren tussen de 19 en 24 jaar uit Leiden en Wassenaar zijn dinsdagochtend door de politie van hun bed gelicht in een onderzoek naar drugshandel in het Bos- en Gasthuisdistrict. De vier verdachten zijn voor verhoor ingesloten, meldt de politie.

Twee van de vier jonge verdachten zijn dinsdagochtend aangehouden door een arrestatieteam. Na de aanhoudingen heeft de politie de woningen van de vier doorzocht.

De Leidenaren van 19, 21 en 24 jaar en 20-jarige man uit Wassenaar horen bij een groep jongeren die al enkele jaren voor overlast zorgt in de buurt Boshuizen, rond het Jacques Urlusplantsoen. Eind 2021 kwam er bij de districtsrecherche Leiden-Bollenstreek informatie binnen over een groep ’jonge mannen’ die zich bezig zouden houden met drugshandel. De districtsrecherche startte daarop een onderzoek die leidde tot de arrestatie van dinsdagochtend.

De wijk rond het Jacques Urlusplantsoen wordt al langer in de gaten gehouden door de politie, de gemeente en sociaal maatschappelijke partners. Met het pilotproject ’Dealbreakers’ proberen de partijen samen met hulpverleners, ouderen, jongerenwerkers en scholen sinds april 2021 in de regio Haaglanden en Hollands Midden om te voorkomen dat jongeren in de georganiseerde drugscriminaliteit belanden.

,,De overlast die deze groep veroorzaakt, is ons al langer een door in het oog. Een klein groepje jongeren heeft een negatief effect op het woonplezier en het veiligheidsgevoel van bewoners in dat deel van Boshuizen. Vandaag zijn na de aanhoudingen twee wijkagenten in de wijk aanwezig geweest om vragen te kunnen beantwoorden’’, zegt teamchef Leiden-Zuid Irene Mulder. ,,We zoeken met onze partners nadrukkelijk naar hoe we jongeren perspectief kunnen bieden en kijken we niet alleen naar strafrecht als oplossing. Bij strafbare feiten treden we natuurlijk wel op. De aanhoudingen van vandaag zijn hopelijk een duidelijk signaal naar alle jongeren dat misdaad echt niet loont!’’

Meer inhoudelijke informatie over het onderzoek kan de politie niet geven, omdat de verdachten in beperkingen zitten en alleen contact mogen hebben met een advocaat. Op vrijdag 20 mei worden de jongeren naar verwachting voorgeleid aan een rechter-commissaris.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.