Paneldiscussie Students for Palestine mag alsnog in gebouw Wijnhaven van Universiteit Leiden

De bijeenkomst in Den Haag op 21 maart werd goed bezocht.

De bijeenkomst in Den Haag op 21 maart werd goed bezocht.© Foto Leidsch Dagblad

Wilfred Simons
Leiden

De Leids-Haagse studentenorganisatie Students for Palestine mag alsnog een bijeenkomst beleggen om aandacht te vragen voor de manier waarop Israël de Palestijnen in de bezette gebieden tot tweederangs burgers reduceert. Een eerder aangekondigde bijeenkomst op maandag 21 maart in gebouw Wijnhaven stond de universiteit niet toe, naar eigen zeggen omdat ze niet wist wie de organisatoren waren.

Een groep studenten van de opleiding International Relations/Modern Middle Eastern Studies had voor de bijeenkomst in maart enkele (ervarings)deskundigen uitgenodigd om uit te leggen hoe Israël concreet te werk gaat bij de onderdrukking van Palestijnen. Eén van hen was jurist en onderzoeker Hadeel ibn Hussein van de Universiteit van Oxford. Zij onderzoekt de methoden die Israëlische kolonisten gebruiken om Palestijnen te onteigenen, bijvoorbeeld in de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem. Omdat de Universiteit Leiden niet wilde dat dit weliswaar activistische, maar ook academische debat in Wijnhaven gehouden zo worden, weken de studenten uit naar theater In het Koorenhuis aan de Prinsegracht in Den Haag.

Students for Palestine mag dinsdag 24 mei alsnog een debat in Wijnhaven houden. Deze keer is het thema ’Silencing Palestine’, over ’het Palestijnse verzet tegen Apartheid en kolonisten-kolonialisme’. De studenten willen Palestijnse rechten, die volgens hen onderdrukt worden, ’als grondoorzaak van het Palestijns-Israëlitisch conflict’ aan de orde stellen. Ze hebben hiervoor vijf sprekers uitgenodigd. De moderator is docent Sociale Wetenschappen van de Hogeschool Leiden Dina Zbeidy, die de universiteit eerder in die rol had geweigerd omdat zij ’geen neutraal profiel’ zou hebben.

Het college van bestuur van de Universiteit Leiden zegt dat zij met de studenten heeft gesproken. Een nieuwe paneldiscussie is nu wel mogelijk, ’waarbij nadrukkelijk iedereen welkom is en uitgenodigd is om mee te praten’. Wel moeten de bezoekers zich van tevoren opgeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.