Mysterie rond ’Astral Weeks’ van Van Morrison wordt alleen maar groter | Classic Album

Van Morrison - Astral Weeks

Van Morrison - Astral Weeks

Ies van Rij

Elke zaterdagavond kijken we op deze plek terug op een klassieker in de pop/rock. Geïnspireerd door Spotify. Daar zie je regelmatig: ’als je dit leuk vindt, luister dan ook hiernaar’. En zo komt de nieuwe generatie terecht bij onder meer The Doors, Pink Floyd en wie dan ook. Vandaag: ’Astral Weeks’ van Van Morrison uit 1968.

Het album ’Astral Weeks’ van de Ierse zanger en componist Van Morrison eindigt na 45 minuten alsof de band er klaar mee is. Een rare roffel en een wegstervende dwarsfluit laten de luisteraar verbaasd achter. Nu, ruim een halve eeuw na de release in 1968, lijkt het mysterie rond het in twee dagen opgenomen album alleen maar groter te zijn geworden. Hoewel het lastig kiezen is uit zijn omvangrijke en nog steeds uitdijende oeuvre, onderschrijven popmuzikanten als Bruce Springsteen en Elvis Costello de cultstatus van de plaat.

Springsteen zei later in een interview dat het beluisteren van ’Astral Weeks’ te vergelijken was met een religieuze ervaring. Best opmerkelijk in de wetenschap dat de schepper van deze occulte reis zelf totaal niet overtuigd was van de betekenis van het album. Sterker nog: Van Morrison zou ’Astral Weeks’ na een forse ingreep door platenproducer Lewis Merenstein ’een verpeste plaat’ hebben genoemd. Vooral de bij het afmixen toegevoegde strijkers waren hem een gruwel. Later kwam hij enigszins op zijn negatieve oordeel terug.

De moeizame verhouding van de opvliegende zanger met ’de rest van het mensdom’ staat in schril contrast met de meanderende melodielijnen op ’Astral Weeks’. De mengeling van blues, folk, soul, jazz en een flintertje gospel zal ook op albums als ’Moondance’ en ’Veedon Fleece’ te horen zijn - zij het minder intens.

Luister naar Van Morrison in onze playlist The Classic Albums

Meer nieuws uit Lifestyle

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.